Europees hof stelt passagiers wederom in gelijk

donderdag 4 oktober 2012

Brussel -- Buitengewone omstandigheden, zoals een staking, die voor een luchtvaartmaatschappij aanleiding zijn om de latere vluchten te reorganiseren, een instapweigering niet kunnen rechtvaardigen en haar niet kunnen bevrijden van haar verplichting tot compensatie van passagiers. Een van de uitspraken van Europees hof vandaag in Brussel en in lijn met de doelstelling om vliegpassagiers een hoog niveau van bescherming te geven.Wordt je de instap op een vlucht geweigerd als gevolg van een staking die de reorganisatie van vluchten tot gevolg heeft of is je eerste vlucht vertraagd en mag je daarom niet meer instappen op je aansluitende vlucht dan heb je gewoon recht op een vergoeding volgens het Hof. Vergoeding voor instapweigering krijg je niet alleen wanneer je vlucht overboekt is maar ook in andere gevallen zoals operationele redenen. Het reorganiseren van vluchten valt hieronder maar het missen van een vlucht als gevolg van een eerder opgelopen vertraging ook wanneer die vlucht vertraging minder dan drie uur is. 

Luchtvaartmaatschappijen kunnen zich dus niet zomaar beroepen op overmacht in geval van het missen van een aansluitende vlucht of instapweigering die het gevolg is van een staking van grondpersoneel.