American Airlines genoodzaakt tot annuleren vluchten

maandag 24 september 2012

Dagelijks moet American Airlines tientallen vluchten annuleren als gevolg van een tekort aan piloten en onderhoudswerkzaamheden die zich ophopen. Al sinds november vorig jaar probeert American Airlines met de pilotenvakbond APA tot overeenstemming te komen over kostenbesparingen. De luchtvaartmaatschappij wil contracten ontbinden maar de vakbond is hier tegen. Op 4 september heeft de rechter toestemming gegeven om de contracten te ontbinden maar de piloten hebben om een schorsing van deze uitspraak gevraagd. Dit meldt persbureau Bloomberg. In augustus bepaalde de rechter nog dat de luchtvaartmaatschappij de onderhandelingen met de pilotenvakbond moest voortzetten en er geen ontslagen mochten vallen.

Faillissement American Airlines

In november vorig jaar deed American Airlines een aanvraag voor faillissement. Om kosten te besparen wilde de luchtvaartmaatschappij circa 13.000 banen schrappen. Ook wil American Airlines de arbeidsvoorwaarden aanpassen. De luchtvaartmaatschappij moet circa 1 miljard dollar besparen op loonkosten om overeind te blijven. 

Eerder dit jaar was er sprake van een mogelijke fusie tussen US Airways en American Airlines en eind augustus is deze fusie nog steeds niet van tafel. In april gaven de vakbonden aan de fusie te steunen om een faillissement te voorkomen maar liggen dus betreft verschillende punten niet op een lijn met American Airlines.

Annulering vluchten

APA, de vakbond voor piloten zegt dat de luchtvaartmaatschappij binnen de arbeidsvoorwaarden een aantal dramatische veranderingen willen doorvoeren die het voor piloten onmogelijk maken om hen beroep uit te voeren.Volgens persbureau Bloomberg is American Airlines met de vakbond voor cabinepersoneel en andere werkgroepen wel tot een overeenkomst is gekomen. 

Sinds de uitspraak van de rechter ontregelen de piloten de dienstregeling volgens American Airlines. Er is een veel hoger ziekteverzuim onder de piloten en het aantal meldingen van technische problemen is ook gestegen. De luchtvaartmaatschappij moet als gevolg hiervan dagelijks tientallen vluchten annuleren.  De pilotenvakbond ontkent dit.  Is je vlucht geannuleerd dan kun je een vergoeding aanvragen. Gezien de acties van de piloten niet officieel zijn kan de luchtvaartmaatschappij zich niet beroepen op buitengewone omstandigheden. Onderhoudswerkzaamheden en onderbezetting die annulering van een vlucht hebben, behoren tot de operationele verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Bron: Bloomberg