Onderhandelingen vakbonden en KLM ver van akkoord

vrijdag 21 september 2012

De KLM moet bezuinigen en heeft ingezet op 700 miljoen euro aan besparingen en rekent daarnaast op 400 miljoen extra omzet. Efficiëntie slagen en terugdringen van personeelskosten moeten dit  mogelijk maken volgens de KLM.  Vakbonden en de KLM hebben twee dagen onderhandeld. Resultaat is dat de vakbonden bereid zijn om afspraken te maken die een bezuiniging van 205 miljoen opleveren. Dat betekend dat partijen nog ver van een akkoord zijn gezien de KLM heeft ingezet op een bezuiniging van 305 miljoen euro.

Circa 100 miljoen euro van de voorgenomen bezuinigingen van de KLM moet komen uit het bevriezen van de lonen tot eind 2014. Vervolgens moet het efficiënter werken van het grondbedrijf 80 miljoen euro besparing opleveren.   

De luchtvaartmaatschappij heeft circa 30.000 werknemers en wil structureel gaan besparen op de personeelskosten.FNV-onderhandelaar Zakaria Boufangacha geeft aan in te willen zetten op tijdelijke maatregelen en niet in permanente verslechtering van de cao's. De FNV en vakbond VNC welke ondermeer met de KLM om tafel zitten, willen in 2013 en 2014 eenmalig een vakantiedag inleveren maar zeker niet structureel. Een drastische aanpassing van de werk- en rustregeling voor het cabinepersoneel onbespreekbaar.
Andere gesprekspartner over de bezuinigen is vakbond De Unie. Zij is wel bereid om de werk- en ruststijdenregeling van het cabinepersoneel aan te passen. ,,Het grondpersoneel levert een forse bijdrage en van de andere geledingen verwachten we dat ook" aldus Swen Laarveld van De Unie. Ook AirFrance van de Airfrance-KLM groep is bezig met het doorvoeren van bezuinigingen. In de eerste helft van dit jaar heeft de luchtvaartmaatschappij een verlies geleden van ruim 1,2 miljard verlies.  AirFrance-KLM wil als groep in totaal 2 miljard euro gaan besparen.
Veel luchtvaartmaatschappijen kampen met problemen. Windjet ging failliet en door een faillissement zijn er ook geen vluchten meer voor BMIbaby.

Afgelopen maand liepen onderhandelingen tussen Lufthansa en haar vakbond vast. Gevolg was stakingen, vlucht vertraging en meer dan 1000 vluchten werden geannuleerd. Na drie stakingen Lufthansa’s cabinepersoneel zitten de luchtvaartmaatschappij en de vakbond weer om tafel. Een uitkomst is er nog niet.