Nieuwe indeling luchtruim Nederland maakt meer vluchten mogelijk

maandag 10 september 2012

Den Haag - Minder files in de lucht, efficiëntere vluchtroutes, minder kans op botsingen in de  lucht en meer vluchten voor Schiphol dat is het doel van de voorgenomen herindeling van het Nederlandse luchtruim.Staatssecretaris van Luchtvaart Atsma en minister Hillen van Defensie hebben aangekondigd dat ze het Nederlandse luchtruim gaan veranderen. Nederland heeft een van de drukste luchtruimen van Europa en er ontstaan steeds regelmatiger files in de lucht. Ook geeft dit een verhoogde kans op botsingen dit wordt nu aangepakt.

Op het moment lopen vliegroutes van Schiphol, regionale vliegvelden en militair verkeer door elkaar en dat wordt straks gescheiden. Luchtruimte die tot op heden alleen gebruikt mag worden door Defensie wordt ook nog opengesteld voor burgerluchtvaart. Door deze veranderingen zullen vliegtuigen directere routes vliegen en elkaar minder in de weg zitten. 

De maatregelen zijn ook een manier om Schiphol en de regionale luchthavens te kunnen laten groeien. In 2011 telde Schiphol 437.000 vliegbewegingen en wordt het in 2020 mogelijk voor Schiphol 510.000 vluchten uit te voeren. Eindhoven Airport en Lelystad Airport kunnen dadelijk gezamenlijk 70.000 vliegbewegingen verwerken. 

Bron: Telegraaf