Vrijdag bijna duizend vluchten geschrapt door Lufthansa

vrijdag 7 september 2012

Voor de derde keer in acht dagen legt het cabinepersoneel van Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa het werk neer. De staking is om middernacht begonnen en duurt 24 uur. De stakingen zijn het gevolg van stuk gelopen onderhandelingen over loonsverhoging. Lufthansa moet vandaag weer circa 1000 ofwel tweederde van haar vluchten schrappen. Vorige week vrijdag beperkte de staking van de stewards en stewardessen zich maar tot acht uur actie voeren op Frankfurt airport. Dinsdag bleef het bij acht uur staken maar dan op Frankfurt, München en Berlijn. De acties worden steeds heviger want vandaag wordt er 24 uur lang gestaakt en op alle grote Duitse luchthavens. 
Ook de gevolgen worden steeds heftiger. Vorige stakingen zorgden voor honderden geannuleerde vluchten en vertragingen en vandaag worden er alleen al 1.000 tot 1.200 vluchten geannuleerd.
In Duitse kranten bood Lufthansa gister al excuses aan voor de overlast die reizigers vandaag ondervinden en voegde eraan toe "We beschouwen deze staking als disproportioneel".Het cabinepersoneel vertegenwoordigt door vakbond UPO wil een loonsverhoging van 5% terwijl Lufthansa maar 3,5% salarisverhoging wil geven. Afgelopen drie jaar zijn de lonen niet gestegen. Daarnaast eis de vakbond ook een toezegging dat er geen werkgelegenheid wordt overgeheveld naar dochtermaatschappijen met uitgeklede arbeidsvoorwaarden.

De luchtvaartmaatschappij heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 397 miljoen euro. In mei kondigde Lufthansa aan dat ze 3500 banen gaat schrappen van de in totaal 117.000 werknemers. Lufthansa is de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa De sanering is noodzakelijk en moet zorgen voor een verhoging van het bedrijfsresultaat met 1,5 miljard euro. Dit geld wil de luchtvaartmaatschappij onder andere gebruiken voor de aanschaf van nieuwe vliegtuigen.