Staking Cabinepersoneel Lufthansa een feit

vrijdag 31 augustus 2012

Frankfurt- Staking cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa is een feit. Om 5:00 vanochtend heeft het cabinepersoneel het werk neergelegd op het vliegveld van Frankfurt. Gevolg is dat duizenden vliegpassagiers zijn gestrand. Frankfurt accepteert geen vluchten meer die nog moeten worden aangevangen.

De staking duurt van 05.00 uur tot 13.00 uur dat liet vakbond UFO vanochtend weten. UFO vertegenwoordigt circa twee derde van de 19.000 stewards en stewardessen van Lufthansa. De staking is gevolg van het stuklopen van de onderhandelingen over loonsverhoging.

Vakbond versus Lufthansa

Vakbond UFO en de luchtvaartmaatschappij staan loodrecht tegenover elkaar. Lufthansa wil de lonen naar beneden schroeven terwijl UFO actie voert omdat ze wil dat het cabinepersoneel vijf procent meer gaat verdienen.

De staking had vanochtend nog geen gevolgen voor het inkomende- en uitgaande vliegverkeer van en naar Amsterdam. KLM geeft aan nog geen vluchten te hebben geannuleerd maar dat er mogelijk wel vertragingen kunnen ontstaan. De acties raken nu alleen Frankfurt Airport maar als Lufthansa geen gehoor geeft aan de eisen van de UFO kan er een algemene staking worden uitgeroepen.

Geen binnenkomende vluchten

Frankfurt Airport kan geen binnenkomende vluchten meer accepteren uit Europese landen en ook intercontinentale vluchten kunnen niet meer op de luchthaven vliegen. Vluchten die al onderweg zijn worden nog wel geaccepteerd. Door de staking bij Lufthansa is er op het vliegveld geen parkeerruimte meer voor vliegtuigen. 

Frankfurt is de derde grootste luchthaven van Europa naast Heauthrow en Charles de Gaulle en kampt nu met chaos. De Duitse spoorwegen zetten extra treinen in om de reizigers alsnog naar hun bestemmingen te kunnen brengen. Vliegpassagiers met vliegtickets voor een binnenlandse vlucht kunnen het vliegticket omruilen voor een treinkaartje met Deutsche Bahn. Foto: ANP