Bommelding en gijzeling Schiphol zorgt voor vertraging vluchten

woensdag 29 augustus 2012

Schiphol - Vertraging en annulering van vluchten op Schiphol vandaag. Vanochtend werden circa tien vluchten vertraagd vanwege de vondst van een een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg hiervan werden ook een aantal vluchten geannuleerd. Later op de dag ontstond er ook nog eens paniek omdat er sprake zou zijn van een gijzeling op een vlucht van Vueling. De vlucht was onderweg van Malaga naar Amsterdam en werd begeleid door twee F-16's.

Vondst vliegtuigbom

Het explosief waarvan inmiddels is bevestigd dat het om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gaat, werd gevonden bij de C-pier. Als gevolg hiervan kon de Kaagbaan niet worden gebruikt want deze ligt te dicht bij de C-pier. Onvermijdelijk was het dan ook dat tientallen vertrekkende- en aankomende vluchten werden geannuleerd. Tevens liepen tientallen andere vluchten hebben vertraging opgelopen.

De explosieve Opruimingsdienst heeft de vliegtuigbom geïnspecteerd en is begonnen met het weghalen van het explosief. De bom zal ergens anders in de gemeente Haarlemmermeer tot ontploffing worden gebracht aldus Schiphol.

Gijzeling op vlucht Vueling

De problemen met het explosief waren nog niet verholpen en het volgende probleem diende zich aan. Een vermeende gijzeling op een vlucht van Vueling van Malaga naar Amsterdam zorgde voor paniek op de luchthaven. Een airbus A320 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij zou het slachtoffer zijn van een gijzeling maar er bleek niets aan de hand. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was er geen radiocontact mogelijk met de piloot en uit voorzorg heeft het NCTV F-16's ingezet om het vliegtuig te begeleiden naar Schiphol.

Verslaggever Edwin van den Berg van de NOS heeft het radiocontact van de piloot met de verkeerstoren beluisterd. Daaruit blijkt dat de piloot eerst meldde dat er niets aan de hand was. Even later zag hij de F-16's naast zich vliegen en vroeg daarop aan de verkeerstoren of zijn toestel misschien gekaapt wordt. 

Vueling liet weten dat de piloot een ongebruikelijke aanpak had toen het vliegtuig het land binnenkwam. In Nederland wordt dan automatisch uitgegaan van een mogelijke gijzeling. Zowel de luchtvaartmaatschappij als de passagiers geven aan dat in het vliegtuig alles normaal was.

Vlucht vertraging en annulering vluchten

Meerdere vluchten moesten worden geannuleerd en veel vluchten liepen vertraging op. Schiphol heeft alles in goede banen weten te leiden. In dit soort gevallen maken passagiers geen aanspraak op een compensatie op basis van de verordening 261/2004. Bij langdurige vertragingen en annuleringen is het in sommige gevallen wel mogelijk de verzekering aan te spreken.