Nog meer vertraging oplevering luchthaven Berlijn

dinsdag 14 augustus 2012

Berlijn - Op 30 oktober 2011 zou de nieuwe luchthaven van Berlijn worden geopend maar nu is de opening van maart 2013 zelfs weer uitgesteld. Door verkeerde planning loopt de oplevering nu voor de derde keer vertraging op. Er wordt niet eens meer een streefdatum genoemd dus wanneer de eerste vluchten kunnen vertrekken is bij niemand nog bekend dat melden Duitse Media.

Door planningsfouten wordt de nieuwe luchthaven een steeds groter blok aan het been van de Duitse hoofdstad. Daar komt nog bovenop dat de geraamde kosten zijn verdubbeld van 2 miljard euro naar ruim 4 miljard euro. De reden van de vertraging van de oplevering zijn problemen met de brandbeveiliging en de coördinatie van de werkzaamheden van de diverse onderaannemers.

Ongeveer kwart eeuw na de val van de Berlijnse Muur moet de nieuwe luchthaven er in de plaats komen van de oude luchthavens van West- en Oost-Berlijn, Tegel en Schönefeld, uit de tijd van de Koude Oorlog.

Het Berliner Abgeordnetenhaus, het parlement van de deelstaat Berlijn, bereidt een parlementaire enquête voor naar het luchthavendebâcle. Beoogd voorzitter Martin Delius van de enquêtecommissie zegt dat hij "geen woord meer gelooft" van wat de verantwoordelijken beweren.

Lufthansa, een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die gebruik zullen maken van de nieuwe luchthaven, eist een "betrouwbare tijdsplanning" om op de nieuwe locatie te kunnen proefdraaien. Voorlopig zal Lufthansa nog geen vluchten kunnen uitvoeren vanaf de nieuwe luchthaven.

Bron: ANP