Stijging aantal vluchten Nederlandse luchthavens

vrijdag 20 juli 2012

Den Haag - Nederlandse vliegvelden hebben na twee magere jaren in 2011 weer meer vliegbewegingen verwerkt. Afgelopen jaar vertrokken en arriveerden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 462.330 vluchten van en op de vijf grootste Nederlandse luchthavens. De stijging is 8% ten opzichte van 2009 en 2010 waar het aantal vluchten nog op 430.000 stond.

Extra belasting op vliegtickets

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt de plotselinge opleving van de luchtvaartsector vooral door het afschaffen van de zogenoemde tickettaks.

De extra belasting op vliegtickets werd in 2008 ingevoerd en in 2009 alweer afgeschaft. "Duitsland heeft hem juist ingevoerd. Dat verklaart een piek in het aantal vliegbewegingen op Schiphol", aldus de woordvoerster.

Volgens luchtvaartexpert Benno Baksteen loopt de stijging en daling van het aantal vliegbewegingen parallel aan het economische klimaat. Ook dat kan een rol hebben gespeeld bij de stijging in 2011.

Schiphol

De stijging komt namelijk vooral op het conto van Schiphol, dat 90 procent van de vliegbewegingen in ons land afhandelt. "En ook Eindhoven groeit de laatste tijd sterk", benadrukt de woordvoerster. In 5 jaar tijd nam het aantal vliegbewegingen vanaf dat vliegveld toe naar bijna 20.000, een stijging van 72 procent. Daarmee is Eindhoven het tweede vliegveld van Nederland, waar dat jarenlang Rotterdam The Hague Airport was.

Maastricht en Groningen zagen het aantal vliegbewegingen iets teruglopen in de afgelopen 5 jaar. Op het Limburgse vliegveld halveerde het aantal zelfs, maar volgens de woordvoerster zal daar nu een kentering in moeten komen, aangezien luchtvaartmaatschappij Ryan Air van het vliegveld een thuisbasis heeft gemaakt.

Bron: ANP