Court 144090 960 720

Vertraging moet hard aangepakt worden volgens Tweede kamer

donderdag 19 april 2012

Tweede Kamer besteedt aandacht aan rechten bij vliegtuig vertraging

Den Haag -- In de Tweede Kamer staat vandaag op de agenda dat vertragingen van vluchten keihard afgestraft moeten worden. Wij roepen politici op harde uitspraken te doen over de laakbare houding van de luchtvaart”, zegt een woordvoerder van de ANWB. Wanneer je vlucht meer dan drie vertraging heeft opgelopen kun je een vergoeding krijgen die kan oplopen tot 600 euro per persoon. Dit is bepaald door het Europese hof van Justitie in 2009.

Eeder dit jaar klaagden Transavia, KLM, ArkeFly en Martinair nog de staat aan om de Inspectie Leefomgeving en Transport de mond te snoeren. Zij eisten dat er geen positieve uitspraken meer mochten komen ten aanzien van vertraagde vluchten. De rechter veegde deze en alle andere vorderingen van de luchtvaartmaatschapijen van tafel.
Maar er zijn meer ontwikkelingen. Op 20 maart van dit jaar heeft het Europese hof twee zaken gehoord van nationale rechters die vragen hadden gesteld aangaande vertragingszaken. Vertraggingszaken worden ook wel 'Sturgeon zaken' genoemd naar het arrest waaruit het recht op compensatie bij vertraging vloeit. 
Op 15 mei zal de Advocaat-Generaal een (niet bindende) uitspraak doen ofwel haar mening ventileren. In de meeste gevallen wordt deze uitspraak overgenomen door het hof. Op 16 juli en anders in september zal het Hof een finale oordeel vellen. Hopelijk wordt dit een zege voor vliegpassagiers. Heb je een vraag, een klacht of wil een verzoek tot compensatie indienen dan kan dat via www.vlucht-vertraagd.nl  in Nederland. Vanaf 27 april is het ook mogelijk om in het Engels en verzoek tot compensatie in te dienen via www.flight-delayed.co.uk