Sky night clouds blue large

Toch geld terug als je vlucht vertraagd is!

woensdag 21 maart 2012

Luchtvaartmaatschappijen hadden een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze willen dat de zogenaamde 'Sturgeon arrest zaken' of wel het geld uitkeren van compensatie bij vertraagde vluchten moet stoppen.

Hoe zit het precies? Europese wetgeving schrijft voor dat je een bedrag van 250 euro tot 600 euro hoort te krijgen als je vlucht geannuleerd of overboekt is. In aanvulling daarop is het 'Sturgeon arrest' gekomen waaruit voortkomt dat een vlucht met een vertraging van meer dan 3 uur ook recht geeft op compensatie.

Met dit arrest zijn de luchtvaartmaatschappijen het niet eens. Ze vinden de wetgeving onduidelijk en in strijd met verschillende verdragen en daarom willen ze een proefproces om meer helderheid te krijgen. De vordering van de luchtvaartmaatschappij op de staat (Inspectie Leefomgeving en Transport) is dan ook om alle vertragingszaken aan te houden tot er een proefproces is geweest.

Onzin vind de rechter, er moet gewoon uitgekeerd worden. Alle vordering zijn van tafel geveegd en dus hebben de luchtvaartmaatschappijen verloren. Hopelijk een goede dag voor de rechten van de passagiers al valt dat nog maar te bezien. Luchtvaartmaatschappijen informeren hun klanten tot op heden nog niet goed als het gaat om hun rechten en uitkeren dat is nog veel lastiger.

Wil je meer weten? http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BV9537