Sign airport neon illuminated area large

Vlucht vertraagd? Europese luchthavens presteren slecht

maandag 19 maart 2012

Vlucht vertraagd? Europese luchthavens presteren slecht.

Europa heeft 17 luchthavens in top 20 van luchthavens met grootste vertragingen wereldwijd.

De ergernis is groot wanneer je op vakantie wilt gaan of een belangrijke zakelijke afspraak hebt en je vlucht is vertraagd. Helaas is die kans groot, vooral in Europa. Circa 27% van alle vluchten is vertraagd en er zijn 17 luchthavens die heel slecht presteren en waar zelfs de helft van de vluchten is vertraagd. Hiermee scoren we slecht als je alle luchthavens wereldwijd bekijkt.

Dat het slecht gesteld is met de vertraging dat wisten we al want ook onze cijfers laten dat zien. Vlucht-vertraagd.nl monitored circa 16.000 luchthavens wereldwijd en zijn het eens met de publicatie van Eurocontrol. Zij publiceerden een top 20 van slechts presterende luchthavens wereldwijd als het gaat om vertragingen. Europa komt dus slecht uit de bus. Een vertraging wordt meegenomen als de vlucht meer dan 5 minuten vertraagd is. Dit zijn de cijfers die bekend werden gemaakt over de vertragingen van 2010. Komende maand kunnen we de balans opmaken voor 2011. De hoge vertragingspercentages heeft ook de aandacht van de Europese commissaris van Transport de heer Siim Kallas. De enorme vertragingen moeten worden aangepakt.

De lijst wordt aangevoerd door twee luchthavens op de Canarische eilanden waarvan 53,3% en zelfs 58,7% van de vluchten vertraagd is.
Ondanks dat de vertragingspercentages in Europa ook in 2011 niet positief zullen zijn is er wel deels een verklaring te vinden voor deze enorme uitschieters. In 2010 kenden we een zeer strenge winter, hadden we te maken met een vulkaanuitbarsting en meerdere stakingen.

Top 20 luchthavens met grootste vertragingen:

1. Luchthaven van Tenerife Zuid
(Gem. 53,3% van de vluchten heeft vertraging, gemiddelde vliegvertraging is 29,7 minuten,)

2. Las Palmas (Gran Canaria)
(Gemiddeld 58,7% van de vluchten heeft vertraging, gem. vliegvertraging is 28 minuten)

3. New York, JFK (Verenigde Staten)
(Gem. 47,4% van de vluchten is vertraagd, gem. vliegvertraging is 25,5 minuten,)

4. Casablanca (Marokko)
(Gem. 56,3% van de vluchten is vertraagd, gem. vliegvertraging: 23,3 minuten)

5. Tunis (Tunesië)
(Gemiddeld 58% van de vluchten heeft vertraging, gem. vertraging: 23,2 minuten,)

6. Londen-Luton (Groot-Brittanië)
7. Londen-Gatwick (Groot-Brittanië) 
8. Malaga (Spanje) 
9. Madrid-Barajas (Spanje)
10. Faro (Portugal)
11. Lissabon (Portugal)
12. Manchester (Groot-Britannië)
13. Alicante (Spanje)
14. Belfast (Ierland)
15. Porto (Portugal)
16. Palma de Mallorca (Spanje)
17. Geneve (Zwitserland)
18. Nice (Frankrijk)
19. Berlijn - Schönefeld (Duitsland)
20. Ibiza (Spanje)


Indien je vlucht langdurig vertraagd is (8 of 12 uur of meer) of vlucht is geannuleerd als gevolg van stakingen, vulkaanuitbarstingen of bijvoorbeeld een terroristische aanslag dan kun je, je annuleringsverzekering aanspreken.