Vluchten geannuleerd vanwege een staking van de luchtverkeersleiding — wat zijn je rechten?

Wanneer het personeel van de luchtverkeersleiding staakt, kunnen honderdduizenden passagiers hun reisplannen in duigen zien vallen. In deze gevallen is het belangrijk dat passagiers op de hoogte blijven van hun rechten!

Controleer of je compensatie kunt claimen voor je verstoorde vlucht!

Wat u moet weten

  • Vlucht geannuleerd door een ATC-staking? De luchtvaartmaatschappij moet u omboeken op een alternatieve vlucht

  • Je kunt nog steeds je geld terugkrijgen als je vlucht is geannuleerd vanwege een staking van de luchtverkeersleiding

  • Vlucht meer dan 2 uur vertraagd door ATC-staking? De luchtvaartmaatschappij moet u voorzien van de nodige maaltijden, accommodatie en vervoersdiensten

Je rechten tijdens een staking van luchtverkeersleiders

Stakingen van luchtverkeersleiders kunnen je vlucht sneller aan de grond houden dan je "vertraagde vertrek" kunt zeggen. Wanneer stakingen van luchtverkeersleiders plaatsvinden, worden duizenden vluchten geannuleerd, vaak op het laatste moment, en vanwege de aard van deze stakingen zijn er zeer weinig (zo niet geen) omleidings- of alternatieve opties beschikbaar voor getroffen passagiers.

Als je vlucht is geannuleerd of vertraagd vanwege een staking van luchtverkeersleiders, lees dan ons artikel om meer te weten te komen over je rechten.

Luchtverkeersleidersstakingen: Wat zijn ze?

Luchtverkeersleiders zijn absoluut noodzakelijk voor het veilige en effectieve functioneren van luchthavens en vluchten. Zonder hen weten piloten in feite niet wanneer ze moeten opstijgen, waar ze moeten landen, noch welke routes ze moeten volgen, onder andere cruciale informatie.

Daarom, wanneer luchtverkeersleiders staken, vaak vanwege arbeidsomstandigheden of loongeschillen, kan het impact hebben op luchthavens en vluchten van een heel land ernstig zijn.

Weet je niet zeker wat de oorzaak is van je vluchtverstoring?

Controleer of je compensatie kunt claimen.

Controleer mijn vlucht
W Kkd6 S Vp

Luchtverkeersleidersstakingen: Wat kunnen passagiers doen?

Wanneer stakingen van luchtverkeersleiders je vluchtschema bedreigen, zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht je op de hoogte te houden. De luchtvaartmaatschappij die je vlucht uitvoert, is verantwoordelijk voor het verstrekken van updates aan haar passagiers over eventuele verstoringen, inclusief de redenen daarachter en geschatte vertragingen.

Belangrijk: als je geen specifieke informatie ontvangt over waarom je vlucht is geannuleerd, vertraagd of anderszins verstoord, zorg er dan voor dat je een van het luchthaven- of luchtvaartpersoneel vraagt. Deze informatie is essentieel bij het bepalen van je recht op vluchtcompensatie!

Vluchtcompensatie tijdens een luchtverkeersleidersstaking

Helaas bepalen de huidige Europese Unie-regelgevingen dat luchtvaartmaatschappijen zichzelf alleen verplicht zien om hun passagiers te compenseren wanneer en ALS de verstoring kan worden toegeschreven aan een fout van hun kant. De vertraging of annulering moet rechtstreeks de schuld zijn van de luchtvaartmaatschappij.

Omdat luchtvaartmaatschappijen geen luchtverkeersleiders in dienst hebben en dus niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hen, hebben passagiers geen recht op een financiële compensatie tijdens stakingen van luchtverkeersleiders.

Onthoud dat passagiers wel compensatie kunnen claimen als het de werknemers van de luchtvaartmaatschappij zijn die staken (bijvoorbeeld piloten of cabinepersoneel)!

Vlucht geannuleerd vanwege een staking?

Controleer of je in aanmerking komt voor vluchtcompensatie tot €600 en terugbetaling van je ticket!

Controleer mijn vlucht
U Vp D2 X6p top
U Vp D2 X6p bottom

Het recht op zorg tijdens een ATC-staking

Hoewel luchtvaartmaatschappijen niet wettelijk verplicht zijn om hun passagiers te compenseren tijdens ATC-stakingen, moeten ze hen nog steeds het recht op zorg bieden. Dit omvat alles wat passagiers nodig kunnen hebben terwijl ze wachten op een alternatieve vlucht, zoals hotelaccommodatie, maaltijden en transport.

Als je uit eigen zak voor een van deze diensten betaalt, zorg er dan voor dat je de bonnetjes bewaart zodat je achteraf een terugbetaling van de luchtvaartmaatschappij kunt krijgen.

Het omboeken van vluchten tijdens luchtverkeersleidersstakingen

Luchtvaartmaatschappijen bieden hun getroffen passagiers vaak alternatieve opties aan, zoals het omboeken naar andere vluchten (vaak op een andere dag), het ontvangen van een terugbetaling maar geen alternatief vlucht, of een ander vorm van vervoer, zoals treinen.

Aarzel niet om contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij om de beste aanpak voor jouw situatie te bespreken.

Luchtverkeersleidersstakingen in Frankrijk

Frankrijk heeft een bijzondere geschiedenis van frequente stakingen van luchtverkeersleiders, vooral in de laatste 2 jaar. De Franse ATC-stakingen worden vaak geleid door vakbonden die de controllers vertegenwoordigen, voortkomend uit verschillende arbeidsgeschillen en klachten.

Vanwege de geografische ligging van Frankrijk binnen Europa kunnen hun stakingen van luchtverkeersleiders grote gevolgen hebben voor het luchtverkeer in andere landen, vaak inclusief landen als Spanje en Duitsland.

Deze stakingen, hoewel gelokaliseerd, kunnen ook vertragingen veroorzaken in heel Europa. Weet je niet zeker of je vlucht vertraagd was vanwege een ATC-staking? Dien je vlucht in bij onze Claim Calculator en onze vluchtexperts zullen je zaak analyseren en je onmiddellijk informeren over je recht op compensatie!

Het recht op vluchtcompensatie

Het is ook belangrijk voor passagiers om te weten dat volgens de EU261, wanneer je vlucht met meer dan 3 uur vertraagd is, je recht hebt op vluchtcompensatie tussen €250 en €600. Voor annuleringen, als:

  • Je vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek is geannuleerd, EN,
  • De luchtvaartmaatschappij was de schuldige partij voor de annulering

Heb je recht op compensatie en mogelijk ook op een terug betaling. Meer informatie is te vinden in de onderstaande tabel:

Tijd van annuleringAlternative vluchtCompensatie
Minder dan 7 dagen voor vertrekVertrekt 1u+ eerder of komt 2u+ later aanJA
7-14 dagen voor vertrekVertrekt 2u+ eerder of komt 4u+ later aanJA
Minder dan 14 dagen voor vertrekGeen alternatieve vlucht aangebodenJA + TERUGBETALING

Passagiersrechten: hoe je vluchtcompensatie kunt claimen

Weet je niet zeker of je recht hebt op vluchtcompensatie? Dien je vluchtgegevens in bij onze Claim Calculator en onze experts zullen je specifieke zaak evalueren in slechts een paar minuten! Als je dan recht hebt op compensatie, kun je de vereiste ondersteunende documentatie indienen bij Vlucht-Vertraagd.be en zullen wij alle communicatie met de luchtvaartmaatschappij en de bureaucratische processen voor je afhandelen om je compensatie te krijgen! Indien nodig zullen we zelfs de luchtvaartmaatschappij voor de rechter brengen en vechten voor je rechten tot het einde!

We hebben 15 jaar ervaring op het gebied van vluchtcompensatie - leg je claim in goede handen!

Waarom Vlucht-Vertraagd.nl?

1m passagiers geholpen

9 juridische teams in Europa

98% succes in recht