Francisco arnela ro F7 Clf Ps E unsplash

Eindhoven vlucht vertraagd of geannuleerd door mist — hebben passagiers recht op compensatie?

maandag 5 december 2022

Elk jaar zorgen slecht zicht en dichte mist dat vluchten in Nederland worden vertraagd of geannuleerd, met name op Eindhoven Airport. Mist beïnvloedt de luchthavenactiviteiten door communicatie te verhinderen en door ervoor te zorgen dat er extra protocollen nodig zijn om de veiligheid van passagiers en luchtvaartoperaties te waarborgen.

Hebben passagiers recht op compensatie bij een vertraagde of geannuleerde Eindhoven-vlucht door mist?


Was je vlucht vertraagd of geannuleerd en weet je niet zeker wat de reden was?

Je kunt er in minder dan een minuut achter komen met onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator.

Check mijn vlucht


Vluchtvertragingen en annuleringen door mist op Eindhoven Airport — hoe vaak komt dit voor?

In Nederland is mist een veel voorkomend verschijnsel dat vooral tijdens het winterseizoen gevolgen heeft voor luchthavens. Eindhoven Airport is regelmatig het hardst getroffen door mist, gevolgd door andere luchthavens als Schiphol en Rotterdam The Hague.

Luchthavens moeten in geval van mist het aantal vertrekken en landingen per uur beperken. Hierdoor ontstaat er een rij van vliegtuigen bij de gates, terwijl andere vliegtuigen in wachtgebieden vliegen, wachtend om te kunnen landen.

De vliegtuigbemanning houdt het weer op de bestemming in de gaten, dus als de beschikbare informatie erop wijst dat de vlucht in mistige omstandigheden zal plaatsvinden, heb je idealiter tijd om je voor te bereiden. Als er slechte weersomstandigheden zijn op de luchthaven van jouw bestemming, kunnen vliegtuigen in laatste instantie worden omgeleid naar een andere luchthaven om te landen.

Dit gebeurde op 29 november 2022 op Eindhoven Airport (Nederland). Als gevolg van slecht zicht door hevige mist liepen ruim 2200 passagiers vertraging op en moesten vijf arriverende vliegtuigen worden omgeleid naar Maastricht Airport en Weeze Airport. De getroffen passagiers die op een andere luchthaven landden, kregen vervoer naar Eindhoven Airport. Gelukkig klaarde het weer na een paar uur op en de luchthavenoperatie kon gewoon weer als gebruikelijk doorgaan. Aangezien de mist een domino-effect van vertragingen in heel Europa veroorzaakte, werden ook vluchten op Schiphol enigszins beïnvloed door de weersomstandigheden, maar wel in mindere mate.

Vertraagde of geannuleerde vlucht door mist op Eindhoven Airport: heb ik recht op vluchtcompensatie?

Als mist de reden is voor je vluchtvertraging of -annulering, heb je helaas geen recht op compensatie. Mist valt onder de categorie buitengewone omstandigheden — situaties waarin de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk is voor de verstoring en waarin zij dus rechtmatig in staat is compensatieverzoeken van getroffen passagiers te weigeren. De volgende lijst bevat meer voorbeelden van dergelijke omstandigheden:

  • Slecht weer, bijvoorbeeld dichte mist, hevige regen of onweer.

  • Een staking, met name binnen de luchtvaartindustrie.

    LET OP! Stakingen van de werknemers van de luchtvaartmaatschappij worden niet als buitengewone omstandigheden beschouwd.

  • Politieke omstandigheden, zoals een terroristische aanslag of algemeen veiligheidsrisico door politieke onrust.

  • Natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen en orkanen.

  • Een botsing tussen het vliegtuig en vogels of andere vreemde voorwerpen.

  • Een zieke of lastige passagier.

  • Vluchtvertragingen veroorzaakt door het luchthavenpersoneel, zoals buitengewoon lange wachtrijen bij veiligheidscontroles.

Maar er is nog steeds goed nieuws! Je hebt recht op verzorging wanneer je vlucht vertraagd is vanwege de mist. Als je vlucht bijvoorbeeld twee uur vertraging heeft, is de luchtvaartmaatschappij wettelijk verplicht je te voorzien van eten en drinken, meestal wordt dit gegeven in de vorm van vouchers. Als er geen vouchers of maaltijden worden aangeboden, kun je het zelf kopen en een claim voor het bedrag indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Ook heb je recht op een hotelkamer of ander onderdak als je door je vertraging moet overnachten. Het is ook mogelijk om extra kosten bij de luchtvaartmaatschappij terug te claimen, zoals parkeergeld of taxikosten.

Wat kan ik doen als de luchtvaartmaatschappij ten onrechte buitengewone omstandigheden claimt?

In het algemeen kan een verminderd zicht het voor luchthavens en vluchten erg moeilijk maken om in hun gebruikelijke tempo te functioneren. Vanwege het hoge risico gelden er dan strenge regels en dit remt het verkeer aanzienlijk af. Hoewel dergelijke situaties veel passagiers treffen en hun reisplannen erdoor belemmerd worden, waarborgen de verstoringen ieders veiligheid en zorgen ze ervoor dat piloten kunnen zien wat er gebeurt. We raden aan om elke keer voordat je naar de luchthaven vertrekt de status van je vlucht te controleren om te voorkomen dat je op het laatste moment in de problemen komt.

Was je vlucht vertraagd omdat de luchtvaartmaatschappij aangaf dat het door de mist kwam, maar merkte je daar niets van op jouw vertrek- of aankomstluchthaven? Laat je niet misleiden door de luchtvaartmaatschappij die mogelijk onder het compenseren van passagiers probeert uit te komen, ook al zijn zij hiertoe wettelijk verplicht.

Dien in iets minder dan 5 minuten een claim in bij Vlucht-vertraagd.nl om tijd en geld te besparen. Zodra je claim is ingediend, wordt een van onze specialisten aan je zaak toegewezen en zal deze onmiddellijk de voorwaarden van je claim analyseren om te controleren of je in aanmerking komt voor compensatie.

Claim nu

Vond je deze inhoud leuk?

Bedankt, je hebt onze dag goed gemaakt!

Therapie is duur - help ons beter te worden!

Goed ontvangen, bedankt!