Shutterstock 414599329

Waarom is vliegtuigeten zo vies?

maandag 3 juni 2019

Vliegtuigeten staat niet bepaald bekend om haar kwaliteit. Als passagier ben je tegenwoordig al blij als je íets krijgt voorgeschoteld, maar echt lekker is anders. Hoe komt dit toch? Worden voor deze maaltijden niet gewoon dezelfde ingrediënten gebruikt? Wij lossen het mysterie van de slechte kwaliteit van vliegtuigeten op. Plus: bij welke luchtvaartmaatschappij kun je wél lekker eten?

Waarom smaakt eten anders in het vliegtuig?

Wanneer we aan boord gaan van het vliegtuig neemt ons reukvermogen af. En onze reuk is nou juist erg bepalend in de waarneming van smaak. Jammer, maar waar! Ons gevoel voor zout- en zoetheid schijnt ook te dalen zodra we een drukcabine betreden. Samengevat zijn er drie aspecten die onze smaak in de lucht beïnvloeden:

1. De combinatie van droge lucht en lage druk: Dit staat in verband met onze smaak. Ons smaakvermogen daalt dan namelijk met zo’n 30 procent!

2. De vochtigheidsgraad daalt: Hoe hoger in de lucht, hoe droger de lucht wordt. En hierdoor gaan we steeds minder ruiken. Is dat je ooit opgevallen?

3. Veel achtergrondgeluiden: Eten schijnt minder goed te smaken wanneer er veel achtergrondgeluiden zijn. Dus de draaiende motor, maar ook de pratende medepassagiers spelen hierin mee. Als je van je maaltijd wilt genieten aan boord van het vliegtuig kun je dus het beste oordoppen meenemen!

Bereiding van vliegtuigeten

De slechte kwaliteit van vliegtuigeten wordt echt niet alleen veroorzaakt door onze smaakbeleving: om te beginnen is het product zelf uiteraard ook niet ideaal. De prijs erg belangrijk voor luchtvaartmaatschappijen, aangezien elke cent op grote schaal voor grote bezuinigingen kan zorgen. Daarnaast moeten de maaltijden vaak enkele dagen voor consumptie gemaakt worden. Deze worden vervolgens ingevroren en in het vliegtuig opgewarmd. Niet alle soorten voedsel zijn geschikt om ingevroren te worden, en daarmee worden de opties beperkt. Daarnaast zijn bepaalde soorten voedsel sowieso uitgesloten, bijvoorbeeld eten met botjes en graten. Tot slot de smaak van het eten: omdat de maaltijden door mensen van allerlei afkomsten en leeftijden gegeten moeten worden moeten de smaken geen aanstoot geven en door zoveel mogelijk mensen gegeten kunnen worden. Veel zout, peper of kruiden vallen daardoor ook af. Als we het zo bekijken blijft er inderdaad ook weinig over!

Welke airline heeft de lekkerste maaltijden aan boord?

Bij de 2017 Skytrax World Airline Awards, de Oscards van de luchtvaartindustrie, werden de volgende luchtvaartmaatschappijen geprezen voor hun cuisine:

10. EVA Air: "Wil je een chocoladetaartje of liever een fruittaartje?" Aan boord van een EVA Air vlucht kun je deze vraag geheid verwachten! Zoetekauwen zitten bij EVA Air dus goed. Zo worden er ook wel eens gebakjes van traditionele Franse bakkersketen PAUL geserveerd. Wat een luxe!

9. LufthansaOok bij Lufthansa hoef je zeker geen honger te lijden. Naast een driegangenmaaltijd met warme hoofdgerechten, salades en een dessert, worden er op sommige internationale vluchten ook af en toe gerechten geserveerd die typerend zijn voor de bestemming waar je naartoe vliegt.

8. Cathay Pacific: Bij Cathay Pacific is er keuze genoeg, of je nu kiest voor een lokale favoriet of een internationaal gerecht. Als hoofdgerecht kun je kiezen uit onder andere pulled pork, gestoofde kippendijen of penne pasta, maar er worden ook zoutarme of vegetarische maaltijden aangeboden.

7. Austrian AirlinesOf je nou een korte of lange afstand aflegt, aan boord van een Austrian Airlines zul je geheid genieten van de keuzemogelijkheden in drankjes en gerechten. Wil je een typisch Oostenrijks biertje drinken? Ook dit is mogelijk bij Austrian! Het speciale à-la-cartemenu kun je voor € 15 vooraf bijboeken om zo verschillende lekkernijen als schnitzels, worstjes, tapas, mezze of Japanse gerechten te bestellen. Genoeg keuze dus!

6. Singapore Airlines: Singapore Airlines is één van de meeste gerespecteerde en beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Het bedrijf werkt samen met verschillende wereldberoemde chefs die de menu’s samenstellen. Je hebt keuze uit onder andere vegetarische Indische maaltijden, visgerechten en vetarme opties.

5. Japan Airlines: Het menu van Japan Airlines werd samengesteld door zes jonge chefkoks van RED U-35, de grootste kookcompetitie van Japan. Ook werkt de luchtvaartmaatschappij samen met populaire restaurants in Japan om de menu's zo up-to-date mogelijk te houden. Er is daarnaast zelfs een zelfbedienings snackcorner aanwezig voor als je tussendoor trek krijgt!

4. Qatar Airways: De maaltijden van de Qatar Airways zijn niet alleen overheerlijk, maar ze worden ook nog eens mooi én milieuvriendelijk gepresenteerd. Alle verpakkingen zijn namelijk voor 99% recyclebaar. Als Qatar-passagier krijg je heerlijke salades en regionale dips zoals hummus voorgeschoteld. Een typische maaltijd aan boord kan zo maar een Indiase pakora of een Maleisische kipcurry zijn.

3. Asiana Airlines: Deze luchtvaartmaatschappij werd ‘maatschappij van het jaar 2010’ dankzij de uitmuntende mate van luxe, service en kwaliteit. Tijdens de vlucht is er een ruime keuze uit Koreaanse, Japanse, Chinese en Westerse specialiteiten. Dit wordt allemaal vers aan boord bereid. De passagiers hebben dus ruime keuze: gaat je voor de tapas of liever een wat zwaardere maaltijd?

2. Turkish AirlinesDe maaltijden van Turkish Airlines zijn een ware traktatie. Op korteafstandsvluchten krijg je heerlijke sandwiches voorgeschoteld, en op de langere vluchten worden gerechten van over de hele wereld gepresenteerd, bereid met verse, seizoensgebonden ingrediënten.

1. Thai Airways: De hoogstbekroonde luchtvaartmaatschappij als het om vliegtuigeten gaat is Thai Airways. Aan boord van een Thai vlucht krijg je maaltijden aangeboden die bereid zijn met seizoensgebonden ingrediënten. De luchtvaartmaatschappij ondersteunt hiermee ook lokale Thaise boeren. Naast het hoofdgerecht heb je ook keuze uit een verse salade en fruit, heerlijk brood en uiteraard een verrukkelijk toetje!

Vlucht vertraagd? Je hebt recht op verzorging én vergoeding!

Aan boord van het vliegtuig is de luchtvaartmaatschappij vaak verplicht je te voorzien van een hapje en een drankje. Maar ook op de grond heb je soms recht op verzorging van de airline! Dit is namelijk zo in het geval van een vluchtvertraging, annulering of overboeking. Als jouw vluchtvertraging voldoet aan de voorwaarden van Europese Verordening 261/2004, moet de luchtvaartmaatschappij je maaltijden en verfrissingen aanbieden, uiteraard wel in redelijke verhouding tot de wachttijd.

Daarnaast heb je ook recht op een financiële vergoeding! Wist je dat je tot € 600,- per persoon kunt claimen voor een vluchtvertraging? Met onze claimcalculator kun je snel zien op hoeveel geld jij precies recht hebt als gedupeerde passagier van een vertraging, annulering of instapweigering. Check jouw recht op compensatie, dien je claim in en Vlucht-Vertraagd.nl doet de rest!

➜ Check jouw vlucht