Jakob owens 209005 1600x1067

Vliegangst? Dit zijn de beste tips voor mensen met aviophobia!

maandag 15 april 2019

Vliegangst is nog steeds een veel voorkomende angst bij Nederlanders. Maar wat houdt die fobie voor vliegen, ook wel aviophobia genoemd, precies in? Vaak heeft het te maken met de angst voor het onbekende. Mensen met vliegangst hebben vaak het gevoel dat ze afhankelijk zijn van het toestel en de piloot. Stap jij ook met knikkende knieën het vliegtuig in? Volg deze 10 tips en sit back, relax and enjoy your flight!

1. Kies voor een rechtstreekse vlucht

Met name het opstijgen en landen van een vliegtuig kan angst en spanning met zich meebrengen. Het kan verstandig zijn om voor een vlucht zonder tussenlandingen te kiezen, mocht je hier de keuze (en budget) voor hebben. Zo bespaar je jezelf een hoop spanning en hoef je je alleen nog maar te focussen op één vlucht in plaats van twee!vliegtuig, lucht, vliegtoestel, vlucht

2. Lees je in over de techniek van het vliegtuig

Je zult zien dat je een groot deel van je angst al weg kunt nemen als je je inleest over hoe vliegtuigen werken. Zo leer je onder andere dat het toestel over back-up systemen beschikt en dat het toestel echt wel iets meer dan een stukje staal is! Daarnaast wordt elk vliegtuig uitvoerig geïnspecteerd voor het de lucht in gaat. Een vliegtuig functioneert naar behoren; anders zou het nooit hebben mogen opstijgen.

vliegtuig, vlucht, besturing, piloot, vliegsystemen

3. Bereid je goed voor en kom op tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg in ieder geval dat je alles op orde hebt voor je aan je reis begint. Zo is het bijvoorbeeld handig om ruim op tijd aanwezig te zijn op het vliegveld. Je hoeft je dan in ieder geval niet te haasten, dit brengt rust. Ook kan het een slim idee zijn om alvast de gate op te zoeken, zo kun je wennen aan het idee dat je straks in een vliegtuig stapt.

Vliegtuig, gate, wachten op vliegtuig, opstijgend vliegtuig, luchthaven

4. Vermijd cafeïne en suiker

Cafeïne en suiker kunnen nervositeit aanwakkeren. Het drinken van koffie en het eten van chocola voorafgaand aan de vlucht kun je dus beter vermijden! Aan boord van het vliegtuis is de lucht vaak droog, zorg er dus voor dat je voldoende sappen en water drinkt.

5. Let op je ademhaling

Adem in, adem uit.. Het is verstandig om tijdens de vlucht op je ademhaling te letten. Als je gespannen bent heb je vaak de neiging om "hoog" adem te halen. Het is beter om naar je buik in te ademen en die zo veel mogelijk op te blazen. Houd na het inademen je adem enkele seconden in en adem daarna rustig uit. Herhaal dit een paar keer en je zult merken dat je vanzelf rustiger wordt.

Passagier, vliegtuig, vlucht, vliegtuigraampje, window seat

6. Denk aan de bestemming

Probeer tijdens de vlucht te denken aan alle leuke dingen die je zal doen zodra je bent aangekomen op je bestemming; een frisse duik in het zwembad, die leuke excursie die je hebt geboekt of misschien wel die gave citytrip waar je zo lang naar hebt uitgekeken. Zo kun je je focussen op iets positiefs en geef je je negatieve gedachten minder ruimte. Het luisteren naar relaxte muziek kan hier ook bij helpen! Maak een afspeellijst met muziek waar jij rustig van wordt of die jou doet denken aan je vakantiebestemming. Voor je het weet ben je er al!

Vliegtuig, lucht, cultuur, bestemming

7. Zorg voor genoeg afleiding

Aan boord van het vliegtuig hoef je je vaak niet te vervelen. Je zult merken dat de tijd vliegt als je je focus verlegt op bijvoorbeeld een boek, film, kruiswoordpuzzel of door een praatje te maken met een medepassagier.

vliegtuig, vlucht, steward, stewardess, passagiers, vliegcabine

8. Wees niet bang voor turbulentie

Veel passagiers zijn bang voor turbulentie tijdens de vlucht. Het kan ook zeker vervelend aanvoelen, maar het is in feite niet gevaarlijk. Turbulentie is niets meer dan de beweging die het toestel maakt op de golven van de lucht. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het opstijgen en landen; het verschil in temperatuur veroorzaakt de turbulentie. Wel is het zo dat turbulentie heftiger aan kan voelen als je achterin het vliegtuig zit. Heb je last van angst voor turbulentie? Reserveer dan een stoel voorin het vliegtuig!

9. Vertrouw op de luchtvaartindustrie

Het is goed om te weten dat het vliegtuig nog steeds het meest veilige transportmiddel is, zelfs veiliger dan de auto. Wist je trouwens dat de kans dat je thuis aan een brandt overlijdt groter is dan dat je omkomt bij een vliegtuigongeluk? Redenen genoeg om op de luchtvaartindustrie te vertrouwen!

Vliegtuig, stad, vlucht, luchtvaart, vliegtoestel

10. Vlieg vaak

Heb je alle tips opgevolgd? Mooi! Dan is het nu zaak om dit vol te houden en regelmatig met het vliegtuig te reizen. Zo zul je bij elke reis een stukje zekerder worden en zul je merken dat het je steeds beter af gaat.

vlucht, passagier, vliegtuig, vliegtuigstoel

Stress door een vertraagde of geannuleerde vlucht? Wij helpen je graag met je claim!

Vliegangst of niet - wij kunnen je in ieder geval ontzorgen bij het claimen van je compensatie in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht! Volgens Europese Verordening 261/2004 heb je in het geval van een vertraging van meer dan 3 uur of een annulering recht op compensatie. Dit is echter wel alleen zo als het door een reden komt die te verwijten valt aan de airline, zoals een technisch probleem. Benieuwd of jij recht hebt op een vergoeding? Check jouw vlucht gratis en vrijblijvend in onze claimcalculator!

➜ Vlucht vertraagd? Check gratis of jij recht hebt op vergoeding!


Wil je op de hoogte blijven van onze blogposts? Volg ons op Facebook en Twitter.


Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl