Hoe JFK aan traagheid schildpad ten onder ging

Hoe JFK aan traagheid schildpad ten onder ging

maandag 10 juli 2017

Het vliegverkeer op John F. Kennedy International Airport, New York heeft vrijdagmiddag eventjes stilgelegen om een hele bijzondere reden. Namelijk vanwege verdwaalde schildpadden! Ja, je leest het goed. Zo’n veertig trage reptielen vonden hun heil op de landingsbaan van JFK Airport met als gevolg een hoop vertragingen.

Vlakbij de luchthaven ligt Jamaica Bay waar diamantrugschildpadden ieder jaar uit het water komen om eieren te leggen op het strand. Normaal gesproken weerhoudt een omheining de schilpadden ervan omde landingsbaan te betreden, maar dit jaar lag deze door vloed onder water waardoor de diertjes er overheen konden zwemmen.

Het is niet de eerste keer dat schildpadden voor vertraging zorgen op JFK. Vorig jaar rond dezelfde tijd hebben autoriteiten ook al meer dan 500 schildpadden van de landingsbaan moeten plukken om ze vervolgens naar een nabijgelegen moeras te brengen.

Een team van lokale wetenschappers onderzocht waarom schildpadden zo’n fan zijn van JFK Aiport en volgens hen heeft het te maken met de zanderige grond om de landingsbaan heen. Die heeft natuurlijk erg veel weg van het strand van Jamaica Bay waar zij gewoonlijk hun eieren leggen.

Gelukkig zorgden de schildpadden maar even voor oponthoud en gedupeerde passagiers konden het moeilijk over hun hart verkrijgen boos te worden op de diertjes.