Vertraging door medische ongevallen aan boord van het vliegtuig

Vertraging door medische ongevallen aan boord van het vliegtuig

woensdag 26 april 2017

Maandag 24 april jl. heeft een KLM-vlucht van Kaapstad naar Amsterdam onverwacht een noodlanding moeten maken vanwege een medisch ongeval. Tijdens vlucht KL 0598 werd een passagier onwel waardoor de gezagvoerder besloot een noodlanding te maken op Alicante. Hier is de betreffende passagier van boord gehaald en kon het toestel met een vertraging van vijf kwartier de vlucht voortzetten naar Schiphol Airport.

In geval van ziekte aan boord zijn er verschillende regels van toepassing. Wanneer een passagier tijdens de vlucht onwel wordt en hiervoor een onverwachte landing gemaakt moet worden, dan is dit inderdaad overmacht en hoeft de luchtvaartmaatschappij geen compensatie uit te keren voor de vertraging die het vliegtuig oploopt.

Gaat het om ziekte onder bemanningsleden dan is het een ander verhaal. Wanneer een bemanningslid tijdens de vlucht onwel wordt, wordt dit gezien als overmacht, maar wanneer het toestel nog aan de grond staat en de vlucht wordt vertraagd door een ziek bemanningslid, dan is de airline verantwoordelijk. De airline is verplicht om per direct back-up personeelsleden klaar te hebben staan, voor dergelijke situaties. Wanneer er geen back-up personeel beschikbaar is en de vlucht hierdoor vertraging oploopt van meer dan drie uur, dan hebben passagiers recht op een vergoeding.

De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de duur van vertraging en de afstand van de vlucht. Voor vluchten korter dan 1500 kilometer ontvang je €250,- en voor middellange vluchten (1500-3500 kilometer) heb je recht op €400,- per persoon. Bij langeafstandsvluchten gaat het om een bedrag van €600,- per persoon.