Caf coffee espresso 5201 524x350

Reistip #27: Hoeveel fooi geef je in het buitenland?

woensdag 27 juli 2016

Reistip #27: Hoeveel fooi geef je in het buitenland?

Nederlanders staan erom bekend gierig te zijn - laten we er niet omheen draaien. Om dit beeld te ontkrachten kun je vervolgens in het buitenland expres extra veel fooi geven. Maar is dat wel gepast en gebruikelijk? In het ene land is fooi een realistische weerspiegeling van de kwaliteit van de service, in het andere land is het absoluut 'not done' om helemaal geen fooi te geven, ook als de service niet noemenswaardig was. Het is, kortom, nogal ingewikkeld. Vandaar wat tips van ons over het navigeren in het mijnenveld dat fooi geven heet, op basis van onderzoek door website Skyscanner.

Frankrijk

De Fransen zeggen dat je fooi kan geven als je de service uitstekend vond; er zit namelijk al een vast percentage fooi op de rekening. Maar een excellente service kan natuurlijk altijd beloond worden (als je het kan missen natuurlijk): dan is het gebruikelijk om nog eens 5% bovenop de rekening te geven. In Parijs is er geen standaard voor het geven van fooi, maar als je je ietwat schuldig en ongemakkelijk voelt om het niet te doen, kun je altijd wat geven.

Normaal gesproken geldt er geen standaard fooi voor taxichauffeurs. Dit maakt het wel iets makkelijker; met de uitspraak 'Laat maar zitten, het is goed zo' is dus niks mis. Bij kappers geldt juist wel weer een vast bedrag van €5,- ongeacht de prijs van de knipbeurt. Voor hotelmedewerkers is een paar euro vaak genoeg.

Duitsland

In Duitsland is het absoluut geen verplichting om fooi te geven, het wordt echter wel gezien als een extra waardering van de geleverde service. Het is ook al vaak zo dat bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening is inbegrepen. Meestal wordt het af te rekenen bedrag afgerond naar boven of kan het wisselgeld gehouden worden. Wanneer je een goede dienstverlening wilt belonen, is het gebruikelijk om 5 tot 10 procent fooi te geven, vergelijkbaar met Nederland. Verder wordt het bedrag op de taximeter altijd afgerond naar boven.

Portugal

De fooi in restaurants in Portugal wordt gezien als een supplement bovenop het inkomen van het personeel. Een fooi van 10 procent kan daarom op veel waardering rekenen. In een wat duurder restaurant is een fooi van 15 procent gebruikelijk.

Voor taxichauffeurs wordt meestal een fooi van 10 procent gerekend bovenop het geldende tarief. De kamermeisjes verwachten slechts een paar euro’s; vergeet ook de conciërge niet te tippen als je gebruikmaakt van zijn diensten.

money

Groot-Brittannië

Vooral in de wat duurdere restaurants is een fooi van 12,5 procent meestal al verwerkt in de rekening. Daar bovenop is dan weer een fooi van 10-15 procent gebruikelijk. In de bars kun je het zelf bepalen: normaal gesproken wordt er geen fooi verwacht. Behalve in de cocktailbars; hier is de tip van 12,5 procent al verwerkt, dit wordt gerekend voor de tafelservice. Ook kappers verwachten een fooi van 5 à 10 procent.

Taxi’s in Londen verwachten een tip van 10 procent, of dat je ten minste het bedrag afrondt naar boven. En ook in dit land nemen de kamermeisjes genoegen met een paar ponden.

Turkije

Fooi geven hoort niet echt bij de Turkse cultuur maar een bescheiden fooitje wordt altijd gewaardeerd.

In bars en restaurants wordt zo’n 5 à 10 procent fooi verwacht voor de obers en serveersters. Verder verwachten taxichauffeurs in Turkije niet echt een fooi, het wordt uiteraard wel geaccepteerd dat je het bedrag in ieder geval naar boven afrondt.

Bij kappers in Turkije is het slim om een fooi van minimaal 10 procent te geven, dit levert ook absoluut bij aan de dienst die je geleverd wordt.

Italië

Je zou het misschien niet verwachten, maar fooien worden hier niet als gebruikelijk gezien. Uiteraard wordt het wel gewaardeerd. Er zit wel vaak al een bedrag in de rekening verwerkt voor het personeel van restaurants. Voor een mandje brood wordt overigens ook extra gerekend. Als je het eten echt overheerlijk vindt en tevreden bent over de service, is een fooi van 5 à 10 procent gebruikelijk.

Het is in Italië absoluut niet verplicht om een taxichauffeur fooi te geven, maar het bedrag naar boven afronden wordt gezien als een goed gebruik. De hotelmedewerkers waarderen het als je een paar euro’s geeft.

Hong Kong

Ook in Hong Kong is het geen onderdeel van de cultuur om fooi te geven. Echter wordt dit wel gedaan in hotels; daar is het eigenlijk verplicht zelfs. De kamermeisjes krijgen meestal tussen de 10 en 20 dollar fooi, ook is het gebruikelijk om de conciërge iets te geven om hem te bedanken voor zijn dienst.

Meestal is in de restaurants en bars een automatisch percentage van 10 procent aan de rekening toegevoegd, daarbij komt nog dat je meestal een fooi achterlaat van 5 à 10 procent voor bediening.

En ook kappers in Hong Kong verwachten nog een fooitje tussen de 5 en 10 procent. Taxichauffeurs verwachten niks, echter is het wel normaal dat je het bedrag afrondt naar boven.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje aangezien fooi hier een big issue is. Fooi geven is hier van groot belang en al helemaal in de vakantieperiodes. Eigenlijk ontvangt vrijwel iedereen hier een fooitje: personal trainers tot leraren, je kunt het zo gek niet bedenken.

In restaurants wordt een percentage van 15 en 20 procent verwacht, deze fooi gaat rechtstreeks naar het personeel. In bars en pubs hanteer je een percentage van 15, met ten minste 1 dollar per transactie; zorg er dus voor dat je die cash op zak hebt. Waar het in Nederland helemaal niet gek is om bij slechte service geen of slechts een paar dubbeltjes fooi te geven, is dit in Amerika eigenlijk not done. 15 procent wordt gezien als het minimum: Amerikanen zouden bij wijze van spreken alleen minder geven als ze rauwe kip voorgeschoteld zouden hebben gekregen, er een vlieg in hun eten zou hebben gezeten én de ober rode wijn over hun zou hebben gegoten.

Tip: de fooi wordt meestal gelijk op de bon gezet onder het kopje 'Gratuity'.

Voor een taxi in New York kun je er vanuit gaan dat er een fooi gerekend wordt tussen de 10 en 15 procent. Wanneer je denkt dat de chauffeur een verkeerde route neemt, kun je dit gewoon aangeven: het is namelijk niet de bedoeling dat je voor zijn fouten betaalt.

Een föhnbeurt bij de kapper wordt afgeraden, hiervoor betaal je namelijk zo’n 15 à 20 procent extra fooi. Verder zijn de hotelmedewerkers en kamermeisjes tevreden met een paar dollar.

In deze landen niet ‘tippen’!

En zo zijn er altijd nog de landen waar fooien absoluut niet worden gegeven. In Japan wordt fooi bijvoorbeeld ervaren als een pure belediging.

In nog meer landen in het Verre Oosten is men niet van fooi gediend, namelijk Vietnam of Singapore. Inmiddels is het in Thailand wel het geval omdat men daaraan gewend is geraakt, hier wordt zo’n 10 procent verwacht.