Bruschetta 887555 960 720

De maand van: Spanje – eeuwenoude tradities

vrijdag 22 juli 2016

In de nieuwe rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een land uit. Deze maand is Spanje aan de beurt! De Spaanse cultuur kent vele verschillende gebruiken en tradities. Denk bijvoorbeeld aan de siësta, of de aparte indeling van de dag met maar liefst vier eetmomenten en dan hebben ze ontzettend veel verschillende soorten tapas. Maar zo zijn er nog veel meer Spaanse gebruiken, hierbij een kleine greep uit de Spaanse standaarden en tradities.

Siësta

De Siësta, oftewel de middagpauze, is in Spanje een belangrijk moment van de dag. Zelfs alle winkels en banken sluiten hun deuren tussen 14.00 en 17.00 uur en de dorpjes en steden liggen er verlaten bij. Deze pauze wordt door veel Spanjaarden gebruikt om met familie door te brengen in een café of voor een uitgebreide lunch. De Spaanse lunch is meestal warm en is te vergelijken met de avondmaaltijd die in Nederland gegeten wordt. Daarna gaat men weer aan het werk tot 19.00 à 21.00 uur.

Stierenvechten

Stierenvechten is echt onderdeel van de Spaanse cultuur. De liefhebbers in Spanje zien het als een kunstvorm die hoort bij hun traditie en cultuur. In bijna alle gevallen sterft de stier, maar de president van de arena kan – heel uitzonderlijk – beslissen om het leven van de stier te sparen omdat hij heel dapper is geweest, maar dit gebeurt slechts enkele keren per jaar. Overigens zijn niet alle Spanjaarden fans van het stierenvechten.

La Tomatina

La Tomatina is een feest waar de Spanjaarden vieren dat er nieuwe rijpe tomaten van het land geoogst worden. Het is een festival en begint iedere laatste woensdag van augustus om 10.00 met een ham die wordt opgehangen aan een ingevette paal. Vervolgens start er een tomatengevecht wanneer iemand de ham van de ingevette paal af weet te krijgen. Vanaf dat moment komen er vrachtwagens vol met tomaten het Plaza del Pueblo opgereden en kan het gevecht beginnen! Na precies een uur lang tomaten gooien, gaan alle inwoners en toeristen naar de dichtsbijzijnde tuinslang om zich schoon te spoelen van de tomatenresten. La Tomatina bestaat al vanaf 1957.

Salsa

Het salsa dansen is in Nederland ook erg bekend en er zijn dan ook zeer veel mogelijkheden om deze dans te leren. Salsa is een verzamelnaam voor meerdere soorten dansen en ritmes waaronder de son, mambo, guaguancó, cha-cha-cha en de dázon. De dans bestaat uit acht tellen verdeeld over twee keer vier tellen, waarbij je steeds van elke vier tellen één tel rust neemt. En op de dag van vandaag dansen ongeveer 15 miljoen Latijns Amerikanen de salsa!

Benieuwd hoe je het beste naar en in Spanje kunt reizen? Dat lees je in ons artikel van vorige week.