ILSU

De maand van: Suriname – wat te doen in het heerlijke Paramaribo?

donderdag 2 juni 2016

De maand van: Suriname - wat te doen in het heerlijke Paramaribo?

In de rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een land uit. De maand juni staat in het teken van Suriname. De hoofdstad, Paramaribo, is in 1613 door twee Nederlanders gesticht en in de fantastische stad zijn overal nog sporen van de geschiedenis zichtbaar. Vandaag bespreken we de must sees en to do’s van Paramaribo.

Een korte geschiedenisles: al snel nadat Nederlanders Paramaribo in 1613 stichtten, viel het in handen van Engeland. De Engelsen stichtten een andere hoofdstad voor Suriname: Thorarica (vandaar de naam van het bekende hotel). In 1667 werd Suriname weer door de Nederlanders heroverd en werd Paramaribo weer de hoofdstad. In Suriname wonen maar 600.000 inwoners, waarvan 541.638 in Paramaribo. Verder is het land met zo’n 80(!) procent bedekt met bos. Dit bos maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde: het Amazoneregenwoud.

Fort Zeelandia

Paramaribo is ontstaan rond een belangrijk verdedigingswerk aan de Surinamerivier: Fort Zeelandia. Dit fort heeft een roerige tijd achter de rug, maar staat nog altijd mooi overeind in het centrum van de stad. Om het fort bouwden de Nederlanders hun huizen en gebouwen en vandaar dat de straatnamen in het centrum typische Nederlandse namen hebben: Gravenstraat, Heerenstraat en Domineestraat. Het fort heeft ook een restaurant, gelegen aan de waterkant, waar je heerlijk kunt ontspannen op een warme dag.

De Waterkant

De Waterkant is één van de gezelligste plekken van Paramaribo. Je hebt vanaf de waterkant prachtig uitzicht op de heerlijke Suriname Rivier. Aan de waterkant staan veel oude, houten gebouwen. Het was te duur om stenen voor de gebouwen uit Europa over te laten komen daarom zijn alleen de belangrijkste overheidsgebouwen, zoals het presidentiële paleis, van steen. Een ander stenen gebouw aan de waterkant is het Waaggebouw, hier werden vroeger koloniale producten gewogen. Inmiddels is dit een geweldig restaurant waar je heerlijk kunt eten. Ook in Amsterdam hebben we het hippe restaurant de Waterkant, geheel geïnspireerd op Suriname.

Fotogeniek

Het presidentiële paleis vind je op het Onafhankelijkheidsplein. Dit gebouw was vroeger de woning van de Nederlandse gouverneur van Suriname en dateert uit 1730. Het is nog steeds in gebruik voor officiële gelegenheden. En, het gebouw is erg fotogeniek!

De maand van: Suriname - wat te doen in het heerlijke Paramaribo?

Het stadspark van Paramaribo

Achter het presidentiële paleis zit de Palmentuin, een soort stadspark. Dit was vroeger de privétuin van de gouverneur, maar inmiddels is het voor iedereen toegankelijk. De naam zegt het al: het hele park staat vol met palmbomen. ’s Nachts is het er alleen niet zo veilig vanwege de criminaliteit.

De maand van: Suriname - wat te doen in het heerlijke Paramaribo?

Wat is jouw favoriete plekje in Suriname?