Greece1

De maand van: Griekenland – eeuwenoude tradities

donderdag 26 mei 2016

De maand van: Griekenland - eeuwenoude tradities

In de rubriek ‘De maand van’ lichten we iedere maand een land uit. De maand mei staat in het teken van Griekenland. Waan je in het land van prachtige landschappen, de azuurblauwe zee, de gastvrijheid van de inwoners en de eeuwenoude tradities.Veel Griekse gewoontes en tradities vinden hun wortels in de Christelijke Grieks Orthodoxe religie. De kerk speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Grieken en religie en traditie zijn nauw met elkaar verbonden.

Naamdag

Volgens de traditie worden kinderen vernoemd naar hun opa of oma, maar tot de baby is gedoopt, wordt de naam nog niet gebruikt. Kinderen krijgen hun verjaardagspartijtje, maar de religieuze naamdag wordt belangrijker gevonden en wordt zelfs intenser gevierd. Iedere naam heeft ook weer een andere betekenis. Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige en elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herdacht.

De komboloi

De kralenketting, oftewel: de komboloi, deze lijkt op een rozenkrans en (bijna) alle Griekse mannen houden deze in hun handen waarmee ze rondjes slingeren. Dit heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen religieuze betekenis. Het is alleen om een manier om de tijd mee te doden. Maar het draaien van de ketting op een specifieke manier is nog niet zo makkelijk!

Piase kokkino

“Piase kokkino”, wordt direct gezegd wanneer twee mensen tegelijkertijd hetzelfde woord zeggen. Ze moeten beide zo snel mogelijk iets roods aanraken omdat men gelooft dat tegelijkertijd hetzelfde zeggen een slechte voorbode is. De twee personen zouden anders ruzie krijgen wanneer ze niet direct iets roods aanraken.

Grieks Pasen

Het Paasfeest is het meest heilige feest in Griekenland en begint met 40 dagen vasten. Tijdens het vasten worden alleen plantaardige voedingsmiddelen gegeten dus geen vlees, vis, zuivel en gevogelte. Schelpdieren en inktvis mogen wel gegeten worden. Op Palmzondag, de eerste dag van de Heilige Week, wordt alleen vis geserveerd. Op zaterdag vóór Pasen, wordt het eten dat op Paaszondag wordt gegeten naar de kerk gebracht. Het Griekse Pasen viel dit jaar op 1 mei 2016.

Benieuwd naar de lekkerste eetgewoonten van Grieken? Dat lees je hier! Het water liep ons al in de mond tijdens het schrijven van dat artikel.