Vw camper 336606 960 720

De vakantie annuleren? Verkoop 'm!

vrijdag 5 februari 2016

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een geboekte vakantie door omstandigheden onverhoopt moet wijzigen of zelfs annuleren. Als dit u eerder is overkomen weet u waarschijnlijk dat dit behoorlijk in de kosten kan lopen. Een nieuwe website is met een alternatieve oplossing gekomen.

Twee op de vijf mensen die een vakantie boeken, hebben geen annuleringsverzekering. En daarbij dekt een annuleringsverzekering vaak alleen bepaalde omstandigheden, waardoor het bedrag dat teruggeclaimd kan worden vaak erg laag is. Mark van der Wal ondervond dit zelf: hij was jarenlang verzekerd, maar toen hij zijn gezinsvakantie moest annuleren, kreeg hij niks vergoed. Hij zocht uit hoe het precies zat en ontdekte dat er een wet bestaat die het toestaat om diensten (waaronder vakanties) door te verkopen. Wat blijkt? Vaak is het rendabeler om de gehele vakantie door te verkopen dan om aanspraak te maken op de verzekering.

Annuleringskosten

Om nu een beetje in kaart te brengen wat u ongeveer kwijt zou zijn als u uw vakantie zou wijzigen of annuleren hebben wij een kostenplaatje gemaakt. Ten eerste worden de kosten hoger hoe nabijer de datum van vertrek. Heeft u uw naam verkeerd gespeld of de verkeerde naam ingetypt bij het boeken van uw vliegtickets dan kunt u zo’n kleine wijziging binnen 24 uur na aankoop nog gratis aanbrengen. Komt u er later achter dan betaalt u gemiddeld 70 euro om dit te corrigeren. Wilt u een andere persoon op de tickets laten zetten dan bent u gemiddeld 80 euro kwijt en bij sommige airlines is het helemaal niet mogelijk. Dit zijn de prijzen voor heel kleine wijzingen; wilt u uw hele vakantie annuleren dan moet u rekenen op een hoger kostenplaatje. De kosten verschillen per reisorganisatie en het hangt ervan af wanneer u uw reis annuleert. Bent u ruim op tijd (42 dagen voor vertrekdatum) dan betaalt u alleen de aanbetaling. Wilt u twee weken tot vijf dagen voordat u vertrekt annuleren dan kost het u al 75% van de reissom. Annuleren op de dag zelf kost u helaas uw hele reissom.

Doorverkopen aantrekkelijker dan annuleren

Vanuit het oogpunt van winst bestaat er voor verzekeraars en touroperators weinig stimulans om hun klanten te wijzen op de wetgeving die het toestaat dat diensten worden doorverkocht aan derden: zij kunnen de vakantie immers gewoon weer aan iemand anders verlopen. Hierdoor geven deze organisaties alleen informatie over andere mogelijkheden indien ernaar wordt gevraagd. Eenmaal gewapend met de kennis over de regels kwam Van der Wal echter op het idee om een soort marktplaats voor vakanties te ontwikkelen. TradeYourTrip is een platform waar mensen hun vakantie te koop kunnen aanbieden en voorziet daarmee in de behoefte naar last-minute vakanties. Wordt een reis verkocht dan ontvangt de website 15% servicekosten, op no cure, no pay-basis. Onder de servicekosten vallen de kosten voor de naamswijzigingen, de afhandeling bij leveranciers en juridische procedures. Gemiddeld zou de vakantie doorverkocht kunnen worden voor de helft van de prijs, wat het aantrekkelijker maakt dan annuleren. Volgens Van der Wal overkomt het jaarlijks 25 miljoen mensen dat hun vakantie niet door kan gaan, dus er zou ruimschoots markt voor het initiatief moeten zijn. Het platform is momenteel in ontwikkeling.