Animal 931570 640

Reistips: laat uw vakantie niet verpesten door vervelende reisziektes

dinsdag 17 november 2015

U heeft er weken, misschien wel maanden naar uitgekeken; uw welverdiende vakantie! Tijd om lekker te genieten en u nergens zorgen om hoeven te maken. Totdat u een reisziekte oploopt.. Met de volgende tips voorkomt u deze genadeloze vakantieziektes.

Verbrand!

Het lekkere zonnetje heeft natuurlijk ook een keerzijde: als u flink verbrandt kan dit de vakantie aardig verpesten. Want niet alleen is het erg pijnlijk, ook zult u vervolgens de rest van de vakantie uit de zon moeten blijven. Smeer u dan ook altijd goed in met factor 30 of hoger en vergeet uw lippen ook niet! Deze huid is extra kwetsbaar, neem dus lippenbalsem met SPF erin mee. En verbrandt u onverhoopt toch: neem dan een lekker koud bad, drink veel en smeer met aftersun of vitamine E-lotion.

De gevaren van de zee

Zwemmen in de zee brengt altijd meer risico’s met zich mee dan wanneer u een plons maakt in het zwembad. Die genieperige kwallen zijn geen pretje om tegen te komen in de zee! Maar wat neutraliseert nu te pijn als u bent gestoken? Water of azijn! Geen azijn in de buurt? Scheerschuim schijnt ook goed te werken. Strijk vervolgens met een plat object, zoals een bankpasje, over het gestoken gedeelte, want het kan zijn dat er nog naaldjes in uw huid zitten. Pas ook op voor dode kwallen op het strand, deze kunnen nog steeds steken.

Kramp!..

Bij het inpakken van de koffer denken we altijd wel aan een doosje diarreeremmer. We hoeven daarom niet te vertellen dat u een verhoogde kans op last van uw buik heeft in het buitenland. Wel kunnen we u waarschuwen voor de oorzaken; vermijd ongaar vlees, vis en rauwe groenten en drink alleen water uit fles (wel even checken of deze niet door de verkoper is bijgevuld met kraanwater).

Insectenbeten

Naast dat insectenbeten ontzettend erg jeuken en irriteren, kunnen ze ook nog ziektes verspreiden. Bent u in een gebied met een verhoogd risico op ziekteverspreidende insecten zoals Afrika, bedek dan uw armen en benen en draag een hoed. Gebruik daarnaast muggenspray om de insecten te weren. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u per land adviezen over vaccinaties, malariatabletten, hygiënemaatregelen en overige adviezen om soms gevaarlijke infectieziekten te voorkomen.

Griep

De jaarlijkse griepprik wordt niet voor niets aangeraden en kan ook griep tijdens vakantie voorkomen. Plekken zoals luchthavens en het openbaar vervoer zijn een ideale plek voor bacteriën om zich te verspreiden. Het is dan ook aan te raden om vaak uw handen te wassen en om medicatie mee te nemen die koorts of andere symptomen van griep kunnen verminderen.