Octopus 763758 640

Gevaarlijke delicatessen: om je vingers bij af te likken

maandag 12 oktober 2015

Lekkere lokale delicatessen proberen is natuurlijk een vast deel van op reis zijn. Maar misschien moet u de onderstaande delicatessen maar even aan u voorbij laten gaan, tenzij u een durfal bent en het gooit op een you only live once-momentje. Wij wensen u in ieder geval veel succes als u ervoor gaat!

Disclaimer: in het onderstaande rijtje benoemen we delicatessen die dodelijk zijn wanneer ze niet goed bereid of niet in de juiste staat van rijpheid zijn. Wij zijn in ieder geval niet dapper genoeg om ze te proberen!

Fugu

Laten we beginnen met de meest algemeen bekende vissoort die dodelijk is wanneer u hem gaat eten; fugu. Dit is een kogelvis waarvoor chefs in Japan in opleiding moeten om deze helemaal juist te bereiden. Hij wordt deel voor deel ontleed en elk stukje wordt gelabeld. Er hangt daarom een aardig prijskaartje aan de vis, mocht u hem willen proberen. Wat maakt de kogelvis nu zo spannend waardoor hij dodelijk is? Sommige delen van de vis bevatten een gif genaamd tetrodoxine en als mensen dit gif binnenkrijgen dan verkrampen de spieren waardoor slachtoffers niet meer kunnen ademhalen. En ook niet geheel onbelangrijk om te benoemen: er bestaat geen tegengif voor. Veel toeristen proberen de fugu voor de kick!

Jamaicaanse Ackee

Een heel populaire fruitsoort in Jamaica is de Ackee. Ook dit is weer een geval van eten onder de juiste omstandigheden. Als de vrucht niet goed rijp is dan daalt de suikerspiegel zó hard dat de eter er ziek van wordt, in een coma raakt of er zelfs dood aan gaat.. Op het eiland staan de klachten bekend als ‘Jamaican Vomiting Sickness’.

San Nak Ji

Van deze Koreaanse delicatesse krijgen we al kriebels als we ernaar kijken. San Nak Ji zijn namelijk rauwe baby-octopussen en krioelen lekker over uw bord wanneer u ze besteld. Supersimpel om klaar te maken; schoonmaken, dippen in sesamolie en kauwen maar. Met de nadruk op kauwen.. Het gevaarlijke aan dit slibberige hapje is namelijk dat de tentakeltjes eigen breintjes hebben. Zodra u een hap neemt  zuigen deze tentakels zich vast aan uw mond of in het ergste geval in uw keel. Deze maaltijd wordt daarom ook wel de ‘wurgende octopus’ genoemd. Kijk hierhoe toeristen genieten van dit lokale hapje. Enjoy!

Casu Marzu

Bij dit Italiaans hapje trekken we bij voorbaat al een vies gezicht. Deze kaas betekent in het Italiaans rotte kaas (heerlijk aanlokkelijke naam!) en wordt op een bijzondere manier gerijpt. Het rijpingsproces is er ook eentje waar uw maag van omdraait; de kaas wordt extreem lang gerijpt. Zelfs zo lang dat larven er zich in gaan nestelen.. Wat de Italianen zo lekker vinden aan kaas die aan het rotten is, mag Joost weten. Dappere eters kunnen ook nog een allergische reactie krijgen en te lang gerijpte Casu Marzu is zelfs giftig. Wijntje erbij?

Bullfrog

De bullfrog staat erom bekend dat hij een vreemd geluid produceert. En een kikker die loeit in plaats van kwaakt, wekt natuurlijk al genoeg verbazing op. Maar het schijnt ook nog eens een lekker hapje te zijn in Afrika. Ook deze killer-kikker (het is nogal een agressief beest) heeft een gebruiksaanwijzing voor het eten ervan. Het hangt er namelijk vanaf wanneer u hem eet: een nog niet volgroeide bullfrog draagt een gif met zich mee. Excuses, maar wij waren al afgehaakt bij het überhaupt eten van een kikker!