Seats 519002 640

Wat zijn de smerigste plekken in een vliegtuig?

donderdag 24 september 2015

We weten dat hygiëne in een vliegtuig niet altijd optimaal is. Als veel passagiers tien uur of meer in een kleine ruimte worden opgesloten kunt u zich immers wel voorstellen dat hier wat bacteriën en bacillen bij komen kijken. Maar is dit echt zo erg of valt het mee? En wat zijn dan precies de meest vieze, onhygiënische plekken in een vliegtuig en op een luchthaven?

Smetvrezers opgelet

Mensen met smetvreestrekjes kunnen maar beter opletten, want de meest vieze plekken in een vliegtuig en op een luchthaven zijn niet altijd degene die u zou verwachten. We horen u denken: het toilet is natuurlijk het allerviest, maar dit is geheel incorrect. Waar de meeste bacteriën zich verzamelen zijn namelijk de uitklaptafeltjes in het vliegtuig. Hier verzamelen zich nog meer bacteriën dan het vliegtuigtoilet en de gespen van de veiligheidsgordels samen! Dus denk even twee keer na voordat u uw lekkere etenswaar zonder bordje of servetje neerlegt.

17 keer zo vies

Zo, nu we het smerigste uit de weg hebben, kunnen we overgaan naar de wat minder vieze delen van een vliegtuig. We zeggen minder vies, maar dat is dus relatief gezien. Niet alleen in vliegtuigen wordt u namelijk omringd door vuiligheid, ook op de luchthavens zijn er veel plekken waar u waarschijnlijk liever uit de buurt blijft nadat u dit gelezen heeft. Wilt u uw waterflesje vullen bij het drinkfonteintje? Zorg dan dat u een tissue bij de hand heeft, want niet het kraantje, maar de drukknop van het fonteintje is als vieste uit de test gekomen op luchthavens. Het drukknopje is 17 keer zo vies als het slot van een toiletdeur. Ja, er wordt bij het schoonmaken natuurlijk meer focus gelegd op de toiletten dan op een knopje van een drinkfonteintje.

Vies, viezer..

De resultaten komen allemaal uit een onderzoek van Travelmath. Zij hebben in drie willekeurige vliegtuigen een hygiënetest gedaan en hieruit kwam naar voren dat vliegtuigen en luchthavens nog veel viezer zijn dan iemands huis. En onderzoekers van Travelmath vonden het opvallend dat het enige plekje waar passagiers eten op neerleggen, het viest is.