Kerstmarkt

Top-10 leukste kerstmarkten

dinsdag 23 december 2014

Er zijn in Europa een hele hoop leuke kerstmarkten en deze zijn zeker niet alleen voor diegene van een ‘zekere’ leeftijd! Eigenlijk zijn ze leuk voor iedereen die in de kerstsferen wilt komen. De onderstaande kerstmarkten staan bekend als de meeste populaire markten.

10 Keulen

De kerstmarkt van Keulen staat op de nummer tien en deze kerstmarkt is opgedeeld in diverse markten. Zo is er bijvoorbeeld een speciale homo-kerstmarkt genaamd ‘Christmas Avenue’. Deze markt trekt van over de hele wereld homo’s en lesbiennes. Daarnaast is er ook nog de Neumarkt. Deze staat bekend als de oudste kerstmarkt van Keulen en de kramen zijn opgetrokken in de stijl van de jaren ’70. Een andere markt die ook zeker het bezoeken waard is, is de kersmarkt bij de Dom van Keulen. Deze locatie wordt ook wel omschreven als schilderachtig. Je treft hier vele originele kerstcadeaus aan, denk bijvoorbeeld aan kaarsen, sieraden, handgemaakt glassculpturen en houten kerstdecoraties.

9 Brugge

De kerstmarkt in Brugge staat bekend om zijn intieme sfeer. Met als centraal punt de Grote Markt zijn alle aangrenzende winkelstraten opgetrokken in sfeervolle kerststijl, de straten zijn fraai verlicht en voorzien van verschillende kraampjes. Hier kun je goed terecht voor wat lekkers, maar ook voor mooie cadeaus. Op de Grote Markt is trouwens ook een schaatsbaan aangelegd die voor iedereen toegankelijk is. Verder vormt deze markt het decor van het ‘Sneeuw- en IJssculpturen Festival’ en naast deze sculpturen is er een grote ijsglijbaan gebouwd. Maar ook een ijsbar ontbreekt hier niet!

8 Bremen

Op de achtste plaats staat Bremen, deze stad behoort tot de Hanzesteden. De handel die hier ooit werd bedreven heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels een aantal fraai gedecoreerde bouwwerken staan. Alle straten rondom het Rathaus zijn feestelijk versierd en al je zintuigen worden hier geprikkeld! Overal in de lucht hangt de geur van kaneel, glühwein en verse amandelen. Een bezoekje aan de kerstmarkt in Bremen is dus de perfecte voorbereiding op het kerstfeest.

7 Valkenburg

Gelukkig is er ook een kerstmarkt in Nederland, tussen alle – veelal in Duitsland gelegen – markten. In Valkenburg proef je ook absoluut de kerstsfeer en deze stad kent ook meerdere kerstmarkten. Sinds 1997 worden de kilometers lange gangenstelsels van de Fluweelgrot voorzien van kraampjes, sfeervolle verlichting en muziek. Een vergelijkbaar spektakel in het centrum van Valkenburg vind je boven de grond in de Gemeentegrot. Op woensdag- en zaterdagavond vindt hier een kerstparade plaats. Meerdere dansacts worden opgevoerd, maar ook is er een optocht van sprookjesachtig versierde praalwagens.

kerstmarkt

6 Lille

In Lille zijn er zo’n 3.900 winkels gevestigd en alleen dit gegeven maakt deze stad al tot de perfecte locatie om kerstinkopen te doen. Lille is feestelijk versierd, alle straten en winkels worden sfeervol aangekleed. De Rue Faidherbe en de Rue Nationale leiden beide naar het centrum van Lille. Op de Place de Rihour staan bijna 100 chalets opgesteld en deze vormen een klein dorpje waar ambachtslieden uit de hele wereld hun waren aanprijzen.

5 Oberhausen

In Oberhausen bevindt zich de Kaboutermarkt, hier zijn onder andere een sprekende sprookjesboom, een snoepmaker, een carrousel en een treintje te vinden. Daarnaast is er nog de Bergkerstmarkt, hier heb je het gevoel alsof je je in de Alpen bevindt door onder andere de typische muziek. Er staan allerlei besneeuwde Alpenhutten met verschillende heerlijke lekkernijen uitgestald. Je kunt hier overigens ook rodelen én skiën! Tot slot is er nog Santa’s Village: een huttendorpje met meer dan 50 kerstkramen. Al deze kerstmarkten vind je in een geheel overdekt winkelcentrum: CentrO in Oberhausen.

4 Berlijn

Berlijn is niet alleen de stad van het feesten, maar heeft ook vele kerstmarkten! De grootste speelt zich af rondom Schloss Charlottenburg. Hier zijn velen versieringen, cadeaus, hapjes en dranken te halen. Daarnaast zijn er nog fraaie kerstmarkten te vinden op de Gendarmenmarkt en op de Potsdamer Platz. Naast al deze kerstmarkten staat de stad ook bekend om het grootste oud- en nieuwfeest in Duitsland. Dit speelt zich af rondom de Brandenburger Tor. Misschien leuk voor oud en nieuw dit jaar?

3 Londen

In november begint de gezellige kerstversiering al in Londen, alle gebouwen en pleinen zijn dan voorzien van schitterende verlichting. Op meerdere locaties worden kerstmarkten georganiseerd en het ‘Hyde Park Winter Wonderland’ springt er absoluut uit. Een deel van dit stadspark is namelijk omgebouwd tot een sprookjesdorp, naast vele winkeltjes en fraaie kerstmarkten vind je hier ook een reuzenrad, een ijsbaan en vele andere attracties. Daarnaast zijn er vele kramen waar je iets te eten of te drinken kunt halen.

2 Brussel

Op de nummer twee Brussel, en ook deze kerstmarkt is zeker het bezoeken waard. Hier is een aaneenschakeling van activiteiten te doen op de Grote Markt, de Vismarkt en het Sint Katelijnenplein. België staat natuurlijk bekend om haar culinaire verrassingen, maar de kramen bieden ook onderdak aan marktkraamhouders uit andere Europese landen. Dus ben jij een liefhebber van eten? Dan zit je hier absoluut op de goede plek! Voor een mooi uitzicht over de stad kun je in het reuzenrad van 48 meter hoog. Daarnaast is er een schaatsbaan en worden er spectaculaire licht- en muziekshows georganiseerd.

1 Düsseldorf

En met de stip op nummer één: Düsseldorf, lekker dichtbij voor ons! De kerstmarkt is op meerdere pleinen te vinden. Op de Marktplatz bijvoorbeeld waan je je in de renaissance: alle kramen zijn in de stijl van het Düsseldorfer raadhuis. Zo kun je hier zelfs een handgemaakt kribbe uit Bethlehem bewonderen.  Op de Heinrich-Heine-Platz overheerst de Jugendstil: een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Overal om je heen schitteren er op dit plein gouden engeltjes. Verder is de Stemchenmarkt omgetoverd tot een authentiek kerstlandschap met een heleboel kristallen verlichting die voor een kleurrijke omgeving zorgen. En dan is er ook nog de Schadowplatz, hier word je geprikkeld door de geuren van het kerstgroen, glühwein en gebrande amandelen.