Naamloos123

Reistip #26: Op fietsvakantie in Nederland

woensdag 20 augustus 2014

Bij vakantie denk je vaak al snel aan bestemmingen buiten de grenzen van Nederland. Hoe verder hoe beter! Maar een vakantie in eigen land heeft ook veel te bieden. Een fietsvakantie is dan ook een mooie, voordelige en daarbij ook nog gezonde manier van op vakantie gaan. 

Een fietsvakantie biedt legio mogelijkheden. Daarin is de vrijheid en flexibiliteit die je hebt één van de grootste voordelen: gaan waar je wilt en langs de weg verrassende dingen tegenkomen. En slaat het weer opeens om? Dan kun je binnen no time weer thuis zijn (eventueel met de trein).

Fietsroutes

Een fietsvakantie in Nederland is ook voor onervaren fietsers een prima optie. De afstanden zijn relatief kort en er is weinig hoogteverschil. Er zijn veel fietsroutes door heel Nederland heen. Overal zijn de bordjes van LF, voluit Landelijke Fietsroutes, te vinden om de fietsroutes te markeren. Samen vormen deze een wijdvertakt landelijk netwerk van ruim 4.500 kilometer fietsroute. Je kunt zo’n LF-route in zijn geheel volgen; ook kun je op basis van het netwerk een eigen route samenstellen. Zo ontdek je de vele verrassende plekken van ons land. Op deze website kunje van tevoren je route samenstellen en daarin verschillende voorkeuren aangeven.

Ook op de website van de ANWB kan een route uitgestippeld worden. Hier kun je precies aangeven in welke provincie je wil fietsen, hoeveel kilometers de route moet bedragen en door wat voor soort landschap je graag wilt fietsen. Plan hier je route.

Wat is de mooiste fietsroute van Nederland?

Nederland heeft vele natuurgebieden die absoluut het bezoeken waard zijn. Veel van deze natuurgebieden zijn per fiets te doorkruizen. De boswachters van Natuurmonumenten zette verschillende fietsroutes uit, waarvoor zelfs een app werd gemaakt. Je kunt deze vinden via de website van Natuurmonumenten.

De website Fietsen.123 stelde daarnaast een top-10 samen van de mooiste fietsroutes van Nederland. Op nummer 1 staat de Bekendellroute in de Achterhoek, van 33 kilometer.

Fietsen.123 beschrijft de route als volgt: "Deze schitterende route, vanuit Aalten door de Gelderse Achterhoek, gaat door uniek en beschermd natuurgebied, met Landgoed 't Walfort en bossen zoals het Kloosterbos en het Bekendellbos. Het laat ons verder het coulissenlandschap met zijn weilanden en bosschages in al zijn schoonheid zien. U doet het bekende en mooie boekendorp Bredevoort aan. U kunt ook de Berenschot's Watermolen in Het Woold bezoeken. U fietst op goed begaanbare, vrijwel vlakke wegen en paden, w.o. ook zand- en grintpaden. De route was aanvankelijk 30 km, maar is door een uitbreiding met de Slingeplas 3 km langer geworden."

Bekijk hier de hele top 10 van Fietsen.123.nl

Overnachtingsmogelijkheden

Op een goed moment valt de avond en moet er natuurlijk wel onderdak worden gevonden! Om een overzicht te krijgen van de fietsvriendelijke horeca en recreatiebedrijven is het kwaliteitslabel 'Fietsers Welkom!' opgezet. Dit label vergroot de zichtbaarheid van fietsvriendelijke horeca en logies die aan de LF-routes liggen. De verschillende horecagelegenheden zijn voorbereid op de komst van fietsen; zo is er altijd een stalling, een fietspomp of bandenplaksetje.

Op de website Fietsen en Overnachten kun je ook opzoeken waar langs je route overnachtingsmogelijkheden zijn. Op beide websites worden op campings getoond; wel zo handig voor de budgetvakantiegangers.

Tip: Happen en trappen

Hou je wel van fietsen maar hoef je niet een hele week op weg te zijn? Dan is deze leuke dagactiviteit wat voor jou. Hierbij worden goede restaurants gecombineerd met een mooie fietsroute. Ook hier kan je zelf een route kiezen in elk deel van Nederland. Samen met vrienden of vreemden fiets je deze route en stop je bij de leukste restaurantjes voor steeds één enkele gang. Zo worden de calorieën er meteen weer afgefietst. De dag ziet er als volgt uit;

  1. Ontvangst met koffie en gebak, rond 10.00 – 11.00 uur
  2. Trappen naar het voorgerecht
  3. Op naar een smakelijk soepje
  4. Een heerlijk hoofdgerecht
  5. Laatste tussenstop; het dessert
  6. Tussen 18.00 en 19.00 bent u weer terug bij het startpunt.

Meer informatie kun je vinden op: www.happenentrappen.nl

Naamloos123

Fietsen in Europa

Uiteraard is het ook mogelijk om op fietsvakantie te gaan naar een ander land. Deze optie is vooral voor ervaren fietsers geschikt; een dergelijke vakantie vereist dan ook wel wat meer planning een voorbereiding. Temeer omdat de faciliteiten voor fietsers niet overal zo goed zijn als in Nederland; fietspaden zijn niet zonder meer overal aanwezig. Europa heeft desondanks ontelbaar mooie plekken en fietsroutes te bieden, vind hier de mooiste routes in Europa.