HACKS B Efr 10

Reistip #18: Tips om te liften door Europa

vrijdag 4 juli 2014

Ben je avontuurlijk ingesteld, heb je niet veel te besteden, maar wil je toch op reis kunnen? Dan is liften ideaal voor jou!

Door slechts je duim op te steken kun je vele kilometers gratis afleggen. Zo kun je bijvoorbeeld heel Europa doorreizen en daarmee misschien wel een de reis van je leven te maken. Tijdens het liften kun je uiteraard allerlei verschillende mensen tegenkomen, van een vriendelijke zakenman tot een rokende vrachtwagenchauffeur. Vlucht-Vertraagd heeft een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet om leuk en veilig te liften.

1. Stippel je reis van te voren uit! Het is handig om van te voren te bedenken waar je ongeveer heen wilt. Er zijn namelijk al genoeg onzekere factoren in het liften. En je wilt niet dat je uitkomt in een ver oord waar nauwelijks auto's voorbij komen!

2. Goede wegenkaart. Koop voor je reis een goede gedetailleerde wegenkaart en bekijk hierop van te voren in grote lijnen hoe je op je bestemming wilt komen (via welke belangrijke toewegen). Je kunt een gratis kaart aanvragen via de ANWB.

3. Richt je op benzinestations. Als je langs de snelweg gaat staan, bereik je niet zoveel. De auto’s stoppen hier namelijk niet voor je. Ga daarom bij een benzinestation staan; hier stoppen veel automobilisten en zo kun je gemakkelijk een praatje met ze maken om zo te kunnen meeliften.

4. Open vragen stellen! Zorg dat je de automobilisten open vragen stelt 'Waar gaat u naar toe?' Je hoort namelijk al gauw dat ze er de volgende afslag af moeten.. En daar kom je natuurlijk niet heel ver mee. Het helpt misschien ook wel om jezelf eerst voor te stellen aan diegene die je een lift gaat geven; niemand vindt het immers een fijn idee een complete vreemde in zijn auto te hebben.

5. Bordje met je bestemming. Maak een bordje met de bestemming waar je naartoe wilt; mensen stoppen hier veel sneller voor. Het misschien ook slim om niet gelijk je eindbestemming neer te zetten, maar gewoon een tussenstop (deze zou mogelijk de eindbestemming van de bestuurders kunnen zijn!). Het is slim om eerst iemand te laten stoppen, daarna kun je altijd afspraken maken tot waar je kunt meeliften.

6. Toon je bagage! Wanneer er dan daadwerkelijk iemand voor je gestopt is, is het handig om je bagage even te laten zien aan diegene met wie je meerijdt. Dit kan helpen om duidelijk te maken dat je een vakantieganger bent.

7. Communicatie is zeer belangrijk. Zorg daarom dan ook dat je Engels spreekt en ook wel wat basiskennis opdoet van de taal van het land waar je doorheen reist of uiteindelijk naartoe wilt. Het kan tenslotte nooit kwaad om wat beleefde en vriendelijke woorden te leren!

8. Neem een tentje mee! Als je in de middle of nowhere wordt gedropt, is het misschien wel prettig als je een tentje mee hebt om toch in te kunnen overnachten. En zelfs als je wel in de buurt van een motel beland, is dit tentje evengoed een goed excuus om die €35,- of meer te besparen.

9. Draag opvallende kleding. Het is slim om je lekker opvallend te kleden, felle kleuren vallen goed op waardoor bestuurders je van veraf al kunnen zien. Als je opvalt, valt het oog van de bestuurder eerder op jou; zij hebben slechts enkele seconden om jou te beoordelen. Maak hier dan ook gebruik van.

10. Maak oogcontact met bestuurder, dit kan in je voordeel werken! Als je even vrolijk lacht of een klein knipoogje geeft kan dit al helpen. Ondanks dat je ook vast veel genegeerd zal worden: blijven lachen.

hiking-358555_640