Charles de gaulle 85207 640

Reistip #17: Stedentips voor Valencia

woensdag 2 juli 2014

Valencia, ook wel de sinaassappelstad genoemd, is een ideale bestemming voor een weekendje weg. De stad kent een mediteraan klimaat: de zomers zijn warm en de winters zijn zeer mild. Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee. Het Spaanse gerecht Paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken, werd in Valencia geboren. De stad is erg divers en geeft dan ook ruimte voor vele verschillende soorten activiteiten en settings: uitgaan, musea, beeldschone natuur en natuurlijk het historische centrum. Vlucht-Vertraagd geeft een aantal tips voor een geslaagd uitstapje!

valencia-232995_640

Facts over Valencia:

Taal:          Spaans

Valuta:      Euro

Reistijd:    drie uur (vliegtuig)

Inwoners:  810.00 duizend

Tijdszone: geen tijdverschil

Bezienswaardigheden in Valencia

Valencia barst van de bezienswaardigheden; zo zijn er onder andere tal aan musea (34 stuks!!), zo’n 15 kilometer aan strand en veel moderne architectuur te bewonderen. Bijna alles binnen het centrum van Valencia is lopend te bereiken. Alleen de afstand tussen het centrum en de ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ is net iets groter; hiervoor is het openbaar vervoer prima te gebruiken.

-- Ciudad de las Artes y Ciencias --

Dit culturele centrum wordt ook wel de Stad van Kunst en Wetenschappen genoemd. Deze stad is opgebouwd door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Deze ontwierp vijf van de zes gebouwen, ieder met zijn eigen verhaal. Deze gebouwen zijn dan ook absoluut de moeite waard om te bekijken. De Stad van Kunst en Wetenschap is te vinden in het Túria Park; dit was voorheen een rivier, maar door meerdere overstromingen is er besloten een park van te maken. Ideaal om na een dagje lopen hier nog even te ontspannen!

-- Plaza del Ayuntamiento --

Dit is een driehoekig plein dat vol staat met fleurige bloemenkraampjes en een centrale fontein. Rondom dit plein bevinden zich meerdere gebouwen van de stad, zoals de stierenarena, het station Estación del Norte, het stadhuis van Valencia, het hoofdpostkantoor en de Plaza Redonda. In de maand maart wordt op dit plein de Fallas gevierd; dit duurt 19 dagen en er wordt aardig wat ‘mascletàs’ afgestoken (knallend vuurwerk).

-- L’Oceanogràfic --

Dit is het grootste aquarium van Europa en is gevestigd in een futuristisch gebouw, ontworpen door Félix Candela. In dit aquarium zwemmen maar liefst 40.000 dieren, waaronder haaien, dolfijnen, walrussen en zelfs een witte walvis. Ook worden er dolfijnen- en zeeleeuwenshows gegeven. Een hoogtepuntje van het aquarium: er is een restaurant onder water aanwezig; hier kun je gezellig wat drinken of een hapje eten.

Adres: Junta Murs i Valls

Openingstijden: 10.00 – 20.00

Toegangsprijs: €22,80, reductietarief: €17,20

Genieten in Valencia

paella-81964_640

In Valencia valt aardig wat te genieten, dus wij hebben wat leuke dingetjes voor je op een rijtje gezet.

-- Mercado Central --

Een grote overdekte markt gevestigd in het oude centrum van de stad: het gebouw is een van de meest bezochte gebouwen in Valencia. Het is een 30 meter hoge koepel gemaakt van ijzer, kristal en keramiek. Op de markt staan zo’n 300 kleine handelaren met hun kramen en er zijn veel lokale producten te vinden zoals olijven, gamba’s of sinaasappels. De markt gaat om 8:00 al open en sluit om 15:00, maar de meeste kramen beginnen al rond 14:00-14:30 met opruimen. De Spanjaarden gaan dan een siësta houden. Rondom de Mercado Central staan op zondag en maandag nog wat kleine marktkraampjes met wat leuke hebbedingetjes; misschien ook leuk om even een kijkje te nemen.

Adres: Plaza del Mercado

Kosten: Gratis

Openingstijden: 8:00 – 15:00

Dagen: maandag tot en met zaterdag

-- Playa --

Valencia ligt aan de Middellandse Zee en beschikt over een heerlijk lang zandstrand. Vanaf de haven loopt een boulevard langs het strand met vele barretjes en restaurants. Hier zijn onder andere tapas te verkrijgen of heerlijke paella’s. In de zomermaanden is hier een markt met onder andere kleding, zonnebrillen, souvenirs.

Valencia beschikt over twee stadsstranden: La Malvarossa en Las Arenas. La Malvarossa is het noordelijke strand met fijn zand. Las Arenas is wat drukker en is gelegen naast de haven van Valencia; hier zijn diverse voorzieningen zoals strandbedjes, volleybalvelden en toiletten. Aan de havenkant is een boulevard te vinden met meerdere bars en restaurants.

Tip: een strandbedje huren kost ongeveer €3,70 voor een hele dag, maar als je vaker tijdens je vakantie een strandbedje huurt, kun je het beste je bonnetjes bewaren. Bij tien bonnetjes krijg je namelijk 1 bedje of parasol gratis.

-- Fietstour --

Een andere tips is het verkennen van Valencia per fiets! Er is een populaire fietstour te boeken, deze duurt drie uur en is dagelijks van 10:00 – 16:00 mogelijk. Je fietst dan met een local door Valencia en hij/zij laat jou alle highlights van de stad zien. Je fietst met een groep van maximaal 15 mensen en de tour kost €25,- per persoon. Ook is het mogelijk om eventueel een elektrische fiets te huren, of tandem, kinderfietsen en kinderzitjes.

Voor meer informatie: http://www.bajabikes.eu/nl/valencia-highlights-fietstour?gclid=CKzNo5_Y4r4CFfQbtAodHjcADw

Overige tips

  • Op maandag zijn veel musea gesloten;
  • Er wordt weinig of geen fooi gegeven in Valencia, maar dit kun je uiteraard zelf beslissen;
  • Gedurende het weekend eten de Spanjaarden gemiddeld vanaf 22:00; doordeweeks is dit meestal vanaf 20:00.

Extra: Valencia vanuit de lucht