Pexels photo

Vlucht-vertraagd.nl reistip #8: Citytips en vakantiehotspots

woensdag 24 juli 2013

Je bent eindelijk op vakantie, en zelfs de vlucht verliep voorspoedig. Het genieten kan beginnen! Maar vervolgens wil je lekker eten voor weinig geld, in een pittoresk bistrootje, en niet terecht komen in zo'n verschrikkelijke tourist trap waar je 6 euro betaalt voor een drankje.. Maar hoe kom je erachter waar de lokale bevolking zijn lunch verorbert en wat de geheime adresjes zijn op jouw plaats van bestemming? Met deze tips van het Vlucht-vertraagd-team!

Bar Caffe

http://www.lonelyplanet.com Lonely Planet staat bekend om zijn originele reisgidsen, maar heeft ook een erg handige website. Door op het tabje 'Destinations' te klikken kun je naar een land of regio zoeken. Vervolgens kom je op een pagina met tips over hotelletjes en appartementen, plekken om te bezoeken, etc. Ook zie je een lijstje met praktische onderwerpen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld over gezondheid en veiligheid op de bewuste plek.

Nog een bekende: http://www.tripadvisor.com. We kennen deze website vooral voor het boeken van reizen en accommodaties en van de recensies die reizigers hierover achterlaten. Maar Tripadvisor bevat ook recensies van restaurants en tips voor bezienswaardigheden en activiteiten. Ook laten bezoekers hier foto's achter van de plekken die ze bezocht hebben – erg handig als je een indruk wilt krijgen vóór bezoek. En als je een restaurantje hebt uitgekozen kan het ook nooit kwaad te checken wat anderen hierover hebben gezegd op de recensiewebsite http://www.yelp.com. Vooral in het buitenland is deze site erg populair, en je kunt er daarom dan ook over de meest uiteenlopende plekken en zaakjes advies en meningen op vinden.

Shop

http://unlike.net is een strak vormgegeven website met tips voor 20 grote wereldsteden. De tips worden door lokale redacteuren toegevoegd en zijn voornamelijk gefocust op hippe tentjes voor twintigers en dertigers. De site heeft sinds kort ook een app voor de smartphone (iOS, Android en Nokia), wel zo handig voor op reis.

De Guardian is de bekende Engelse krant. Maar de krant heeft ook een pagina met City Guides: http://www.guardian.co.uk/travel/city-guides. Op de pagina van een bewuste stad krijg je een kaartje te zien waarop de hotspots worden getoond. Deze kun je vervolgens filteren op verblijf, eten, winkels, etc. Ook worden de zoekresultaten ingedeeld in twee categorieën: budget en luxe. Voor elke portemonnee wat wils dus!

New York

Twee namen die erg op elkaar lijken maar toch net iets anders zijn. http://www.spottedbylocals.com is een verzameling blogs per stad ingedeeld, en tegelijkertijd ook weer een app met dezelfde naam. De bloggers schrijven vooral over nieuwe tentjes, maar er staan ook 'gouden ouwe' tussen. Zo wordt lezers van het Amsterdamblog op dit moment aangeraden naar Homemade te gaan op het Singel, maar wordt ook het 1 euro-ontbijt van de HEMA geroemd.

http://www.guidedbyalocal.com lijkt op Tripadvisor qua opzet: reizigers en locals kunnen zich aanmelden op de site, waarna ze tips en recensies kunnen plaatsen. Zo zijn er volgens de website inmiddels al 788 bezoekers die bijdragen leveren, over in totaal 505 steden in 194 landen. Wil je trouwens letterlijk guided door een local worden? Lees dan onze tip over Nectar&Pulse.

Terrace

http://www.getyourguide.com geeft je tips een toont daarbij meteen aanbiedingen. Daarmee is het in feite een mix tussen een citytipwebsite en voordeelwebsites als Groupon. Zo kun je gemakkelijk restaurantaanbiedingen, tours en uitjes vinden voor de stad waar je je bevindt.

http://www.timeout.com, bekend van de magazines, heeft ook een website met tips en hotspots. Je kunt zoeken per thema, maar ook per buurt. Handig als je snakt naar een goed bord eten en maximaal 50 meter wilt lopen om daar te komen!

Berlin

http://guidepal.com heeft handige apps die je kunt downloaden om mee te nemen op vakantie, maar je kunt ook gewoon op hun website terecht voor tips. Behalve online gidsen voor Europese steden zijn er ook veel gidsen voor steden in Noord-Amerika en Azië beschikbaar.

Nog een leuke website met citytips samengesteld door een lokaal team: de True- websites bestaan voor zeven Europese steden: Barcelona, Amsterdam, Milaan, Londen, Parijs, Berlijn en Dublin.

http://www.greatlittleplace.com is eigenlijk meer een community dan een website. De lokale vertegenwoordigers zijn met hun lokale varianten vooral actief op Facebook: erg handig, want zo verschijnen de laatste tips gewoon in je tijdlijn. Om de Facebookpagina's voor de verschillende steden te vinden kun je het beste even naar de verzamelfacebookpagina gaan, waarop je een overzicht vindt van welke steden allemaal vertegenwoordigd zijn.

Petite Passport Terrazza

Als laatste tip nog een blog, opgericht blogster Pauline Egge. Pauline zegt een 'liefhebber van hotspots' te zijn, en reist de wereld rond op zoek naar deze hippe nieuwe plekken voor haar blog http://petitepassport.com. Omdat alle tips door dezelfde persoon worden uitgekozen wordt het ook makkelijker te voorspellen wat voor plekken je hier zult tegenkomen: meestal hebben deze een sterk designkarakter, handig als je interesse hier specifiek naar uitgaat. De stukjes zijn hier ook wat persoonlijker dan op de meeste websites, en bovendien zijn de foto's beeldschoon. Een favoriet van het Vlucht-vertraagd-team dus!

Bron afbeelding: Petite Passport/La Terrazza Bar