Kanniewaarzijn vluchtvertraagd

Vlucht-vertraagd op VARA's Kanniewaarzijn

zaterdag 30 maart 2013

Vorige week werd het team van Vlucht-vertraagd uitgenodigd naar de opnames van Kanniewaarzijn in Amsterdam te komen. De reden? Het programma zou een item maken over compensatie bij vluchtvertraging, en daarbij zouden een aantal claimbedrijven genoemd worden. Maar het was een van onze cases die werd nagespeeld voor de bewuste aflevering!

VARA's Kanniewaarzijn

Kanniewaarzijn is met gemiddeld 1,4 miljoen kijkers een van VARA's populairste en bestbekeken programma's. Na het stoppen van het bekende 'Hoe bestaat het' in 1981, werd besloten het format nieuw leven in te blazen in de vorm van een satirische show, gepresenteerd door Astrid Joosten. Nederland's beste cabaretiers en acteurs spelen echte situaties na die kijkers hebben meegemaakt. De focus ligt op absurdheden en onrecht waarmee normale burgers te maken kunnen krijgen.

Compensatie bij vluchtvertraging

Voor deze aflevering koos de redactie van Kanniewaarzijn voor een onderwerp waarmee de afgelopen jaren steeds meer mensen te maken krijgen - vluchtvertraging. Sinds een paar jaar zijn door de Europese Unie rechten vastgesteld voor passagiers wiens vlucht vertraagd of geannuleerd is. Geen overbodige luxe, gezien het feit dat prijsvechters steeds vaker ervoor kiezen vluchten te annulering als niet alle stoelen geboekt zijn, en reparaties aan vliegtuigen uit te stellen om zo geld te besparen. Vanaf drie uur heeft de passagier recht op een compensatie vanaf 250 euro per persoon, oplopend tot 600 euro.

Case Transavia HV 6729

Fred van der Linden en zijn dochter Iris vielen met hun vertraging van 4 uur en 45 minuten dus zeker binnen deze categorie van rechthebbenden. We waren bij Vlucht-vertraagd blij verrast toen we door de redactie van Kanniewaarzijn werden uitgenodigd de opnames bij de wonen. De case, die door ons als claimorganisatie was behandeld voor deze passagiers, zou tot een item gemaakt worden. Fred en Iris, die zelf ook aanwezig waren, werden nagespeeld door Martin van Waardenberg en Annick Boer. De rol van onze eigen Tom van Bokhoven werd vertolkt door Patrick Stoof, en Plien van Bennekom speelde een medewerker van de Transavia-klantenservice.

Fred en Iris vlogen in juni 2012 met Transavia naar Sevilla voor een weekendje zon en cultuur. Maar hun vlucht werd vertraagd door een defecte vloerverlichting. Vol goede hoop wachtten vader en dochter tot dit defect verholpen zou worden. Maar: tot hun grote verbazing hoorden ze dat de vervangen vloerverlichting wederom defect was! Met een uiteindelijke vertraging van 4 uur en 45 minuten was hun reis aardig verziekt.

Gelukkig bleek dat ze recht hadden op een compensatie van 400 euro per persoon, en ze schakelden Vlucht-vertraagd in om hun te helpen deze claim in te dienen. Transavia gaf aanvankelijk geen gehoor aan ons compensatieverzoek, dus schakelden we de Inspectie Leefomgeving en Transport in, een onafhankelijk orgaan dat vluchtvertraging kan onderzoeken. De Inspectie gaf Fred en Iris gelijk: ze hadden gewoon recht op vergoeding, omdat deze defecte vloerverlichting niet aangemerkt mocht worden als 'bijzondere omstandigheden' of overmacht. Maar Transavia weigerde, waarna wij ze een sommatie stuurden namens onze cliënten. Aanvankelijk leek ook hier geen reactie op te komen, maar tijdens de opnamens van de sketch bleek dat de luchtvaartmaatschappij dan toch overstag zou gaan: Transavia had de redactie van Kanniewaarzijn geïnformeerd dat ze hadden besloten de 800 euro toch over te gaan maken. Geweldig nieuws dus!

Aflevering Kanniewaarzijn terugzien

De aflevering van Kanniewaarzijn van 29 maart kan worden bekeken via Uitzending Gemist (het betreft het laatste item van de aflevering); en ook wordt het herhaald op zondag 31 maart, om 17:25 op Nederland 1.

Kanniewaarzijn-vluchtvertraagd

Tom van Bokhoven, mede-oprichter van Vlucht-vertraagd, met 'Tom van Bokhoven' (gespeeld door Patrick Stoof).