Coronavirus 5185259 1920

Vliegvakanties in 2021: Mythe of werkelijkheid?

maandag 18 januari 2021

De corona crisis bracht de reisindustrie weer terug naar het niveau van 1990, al schept de komst van de eerste vaccins een hoopvol beeld voor de zomervakantie. Desalniettemin adviseert de overheid om vliegreizen zoveel mogelijk uit te stellen. Vele reizigers vragen zich af: wat betekent dit voor de vakantieplannen?

De reisindustrie is in 2020 zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. De meeste luchtvaartmaatschappijen waren genoodzaakt om een grote 90% van hun vluchten te annuleren. Met de komst van het vaccin neemt voor veel mensen de wens om op vakantie te gaan weer toe. Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) zal het nog tweeënhalf tot vier jaar duren voordat de reisindustrie weer op het niveau van 2019 zal zijn. "We verwachten dat de industrie vooral in de tweede helft van dit jaar een herstel zou kunnen zien. De eerste luchtvaartmaatschappijen kondigen nu al aan dat ze hun aanbod ook dit jaar weer willen uitbreiden," zegt Tom van Bokhoven, CEO van passagiersrechten organisatie Vlucht-Vertraagd.nl. Lufthansa kondigde onlangs aan dit jaar nog 50% van alle vluchten in 2019 aan te willen bieden. Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals easyJet, Ryanair en Wizz Air, schatten dit percentage zelfs op 73%. Voor reizigers die van dit aanbod gebruik willen maken, zijn enkele bijzonderheden waar in 2021 rekening mee moet worden gehouden.

Mag ik alleen vliegen als ik gevaccineerd ben?

Zoals bekend, is men niet verplicht zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Toch staan luchtvaartmaatschappijen in hun recht om hier zelf over te beslissen. Ook kan de toegang tot vakantielanden afhankelijk worden gemaakt van deze vaccinatie. In principe is dit niets nieuws. Voor sommige landen heb je al specifieke vaccinaties nodig om binnen te worden gelaten. Bovendien heeft Australische luchtvaartmaatschappij Qantas al aangekondigd dat zij verplichte vaccinaties voor intercontinentale vluchten in de nabije toekomst willen invoeren.

Carsten Spohr, CEO van Lufthansa, geeft aan dat dit vaccinatiebeleid bij de Duitse luchtvaartmaatschappij gefaseerd zal gebeuren. In de eerste fase van het beleid zullen passagiers een negatief resultaat van een sneltest moeten aantonen. In de tweede fase dient er een negatieve COVID-19 test of bewijs van inenting te worden getoond. Dit beleid zal net zo lang worden ingevoerd tot de gehele wereldbevolking voldoende immuniteit heeft ontwikkeld. "De International Air Transport Association (IATA) zal hoogstwaarschijnlijk een digitaal paspoort invoeren waarin het resultaat van de COVID-19 test en het bewijs van vaccinatie kan worden opgeslagen. Momenteel wordt er hier al een app voor ontwikkeld. Hiermee wordt getracht de quarantaine-eisen overbodig te maken. Of dit mogelijk zal zijn door enkel het aantonen van negatieve testen, of een verplichte vaccinatie, is nog maar de vraag," zegt van Bokhoven van Vlucht-Vertraagd.nl.

Vliegvakanties in 2021: Mythe of werkelijkheid?

Wat als ik toch niet kan vliegen?

Reizigers die kort voor vertrek positief testen op een corona test of die zich niet aan de richtlijnen van luchtvaartmaatschappijen houden, hebben geen recht op een terugbetaling van hun tickets. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten echter flexibele boekingsvoorwaarden. Vaak kun je als passagier een voucher aanvragen om zo een latere vlucht te kunnen boeken. Passagiersrechten organisatie Vlucht-Vertraagd.nl raadt reizigers dan ook aan om de boekingsvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij voor vertrek goed door te nemen. Als een vlucht wordt geannuleerd wegens de gevolgen van het coronavirus, heeft de passagiers recht op een volledige teruggave van de ticketkosten. "Helaas hebben we het afgelopen jaar gezien dat veel luchtvaartmaatschappijen deze wettelijke verplichting niet nakomen. Minder dan 5 procent van alle claims wordt binnen de wettelijke termijn van zeven dagen na de annulering aan de passagiers uitbetaald. Vorig jaar ontvingen we ongeveer 60.000 claims van passagiers die onze hulp nodig hadden bij het claimen van een terugbetaling," aldus van Bokhoven.

Worden vliegtickets dit jaar duurder?

Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen hebben aangekondigd dat zij een verhoging van ticketprijzen verwachten, heeft Ryanair voor 2021 al een prijzenoorlog aangekondigd. Onlangs sprak Ryanair CEO Michael O'Leary zijn wens uit om het aanbod van de low-cost vliegmaatschappij dit jaar sterk uit te breiden. De luchtvaartmaatschappij neemt contact op met verschillende luchthavens en hoopt hiermee op goede voorwaarden. Deze tactiek lijkt te werken, gezien het feit dat de meeste Europese luchthavens opgelucht reageren als er meer vliegtuigen worden gestationeerd. "Volgens Ryanair is een terugkeer naar het niveau van vóór de uitbraak van COVID-19 alleen haalbaar door een ware prijzenoorlog te ontketenen. Door het aanbod uit te breiden kan de luchtvaartmaatschappij dit realiseren en kunnen passagiers dus zeer goedkope tickets verwachten," legt van Bokhoven van Vlucht-Vertraagd.nl uit. Op dit moment adverteert Ryanair al met 10 procent korting voor vluchten in de zomer van 2021. Daarnaast tracht de maatschappij het aantal boekingen te verhogen door haar flexibele boekingsvoorwaarden nogmaals te benadrukken.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie of een terugbetaling van ticketkosten.

➜ Check mijn vlucht


Wat onze klanten over ons zeggen: