Cocaine in luier Schiphol

Ophef over taxfree winkelen op luchthavens

dinsdag 18 augustus 2015

In Engeland is ophef ontstaan over het verplicht tonen van boarding passes bij een aankoop op de luchthavens. De ophef is begonnen nadat duidelijk werd dat winkeliers op het vliegveld miljoenen verdienen aan de BTW-korting, zonder dat de verkoopprijs voor de consument wordt verlaagd. Ook in Nederland rijst nu de vraag of de regels omtrent taxfree winkelen wel eerlijk zijn tegenover de klant.

Korting op BTW

Talloze reizigers geloofden dat het verplicht was om de instapkaart te laten scannen in de winkels op het vliegveld, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen. Niets is minder waar, blijkt nu. De enige reden dat winkeliers op vliegvelden om reisdocumenten vragen is omdat zij daarmee onder het betalen van BTW uit kunnen komen. Dit geldt dan op alle items die mee worden genomen naar een land buiten de EU. De winkeliers, die op deze manier miljoenen euro's per jaar extra verdienen, zijn echter niet verplicht deze korting door te berekenen aan hun klanten.

Engelse passagiers willen niet langer meewerken aan het belastingvoordeeltje waar zij zelf niet van mee profiteren. Zij komen daarom nu massaal in opstand door te weigeren hun boarding pass te laten scannen bij een aankoop. Het tonen van deze reisdocumenten is bij wet namelijk niet verplicht. De winkelmedewerkers blijven echter beweren dat het laten scannen van de boarding pass het beleid van het bedrijf is. 

Doorberekenen korting niet verplicht

Ieder jaar vliegen er zo’n 220 miljoen passagiers vanaf de Britse luchthavens. De winkeliers draaien miljardenomzetten en profiteren immens van ‘the golden hour’, de periode vlak voordat de passagiers het vliegtuig instappen.

Na de douane bevindt u zich (als u reist buiten de Europese Unie) in een belastingvrij gedeelte, waar u in principe geen belasting hoeft te betalen. Het scannen van de boarding pass geeft bedrijven de mogelijkheid om onder het betalen van 20% BTW uit te komen. Terwijl deze 20% juist is bedoeld om door te voeren in de verkoopprijzen, wat er voor zou moeten zorgen dat de producten goedkoper zijn in de taxfreewinkels. Omdat dit niet verplicht is kiezen veel bedrijven ervoor om het niet te doen en het als een middel te gebruiken om hun winst te stimuleren. Het blijkt dan ook dat producten in taxfree winkels vaak niet goedkoper zijn dan in gewone winkels.

Ook op Schiphol geen voordeel voor reizigers

Niet alleen in Engeland steekt de winkelier de BTW-korting in eigen zak: Metro stelde eerder deze week dat ook winkels op Schiphol geen BTW hoeven af te dragen voor reizigers die buiten de EU vliegen. Een testje wees uit dat de meeste producten op Schiphol niet of nauwelijks goedkoper zijn dan elders, met parfum als uitzondering. De taxfree winkels op Schiphol konden vorig jaar rekenen op een omzet van 85 miljoen euro.

Schiphol ontkent dat haar winkeliers de BTW in eigen zak steken. “Het is andersom, zowel de reizigers binnen de EU, als degene die daarbuiten gaan, profiteren van significant lagere prijzen. Dat komt omdat wij de BTW betalen voor iedereen die binnen de EU reist.”, aldus woordvoerder Lucas Burgering. Volgens hem vraagt Schiphol om de instapkaarten om er zeker van te zijn dat er alleen aan passagiers wordt verkocht en niet aan douanemedewerkers.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl