Na hoeveel uur vertraging met je vlucht krijg je een vergoeding?

vrijdag 24 augustus 2018

Vertraging met je vlucht? Dat is vervelend! In Europa geldt een wetgeving die jouw rechten als passagier beschermt en je het recht geeft om compensatie te claimen bij een vluchtvertraging, annulering of bij instapweigering. Maar hoe lang moet je precies vertraagd zijn om in aanmerking te komen voor deze vergoeding? Vlucht-Vertraagd.nl vertelt het je!

Hoe lang je precies vertraagd moet zijn om een vergoeding te ontvangen, hangt in veel gevallen af van wanneer je bent geïnformeerd over de vertraging of annulering en wanneer je daadwerkelijk bent aangekomen. In geval van een annulering gelden namelijk andere voorwaarden dan wanneer je vertraagd bent met je vlucht.

Vertraagde vlucht

Wanneer je te maken hebt met een vluchtvertraging, moet je minstens 3 uur later dan gepland zijn aangekomen op je eindbestemming. Er wordt dus puur gekeken naar de vertraging in aankomst. Het kan namelijk voorkomen dat je met 3 uur vertraging bent vertrokken, maar niet precies 3 uur later aankomt, omdat het vliegtuig tijd kan inhalen door bijvoorbeeld gunstige weersomstandigheden. Om in aanmerking te komen voor compensatie moet je dus met een vertraging van 3 uur of langer zijn aangekomen op je eindbestemming.

Geannuleerde vlucht

In geval van een geannuleerde vlucht liggen de voorwaarden net even anders. Hier is het moment dat je bent geïnformeerd over de annulering leidend of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Bij een annulering hoef je dus maar met 2 uur vertraging zijn aangekomen op je eindbestemming om een vergoeding te kunnen ontvangen van de luchtvaartmaatschappij.

Je hebt echter geen recht op een vergoeding als je:

  • meer dan 2 weken voor het vertrek van je vlucht bent geïnformeerd over de annulering
  • tussen 14 en 7 dagen voor vertrek bent geïnformeerd en je twee uur eerder bent vertrokken of vier uur later bent aangekomen
  • 7 dagen of minder voor vertrek bent geïnformeerd en meer dan één uur eerder vertrokken bent of meer dan twee uur later bent aangekomen

Overboekte vlucht

Bij een overboeking gelden geen van de bovenstaande voorwaarden. Bij een overboekte vlucht heb je altijd recht op compensatie ongeacht met hoeveel vertraging je bent aangekomen met je nieuwe vlucht.

Is jouw vlucht meer dan 3 uur vertraagd geweest bij een vluchtvertraging of ben je met je vervangende 2 uur later aangekomen op je eindbestemming nadat je vlucht is geannuleerd? Dien je claim in bij Vlucht-Vertraagd.nl en wij claimen de compensatie voor je bij de luchtvaartmaatschappij. Weet je niet zeker of je wel met meer dan 3 (of 2) uur vertraging bent aangekomen, dan kun je altijd je vlucht gratis en vrijblijvend checken via onze claimcalculator. Komen wij erachter dat je vlucht niet aan de voorwaarden voldoet, wordt je dossier kosteloos afgesloten. Je kunt dus altijd een poging wagen!

Ook goed om te weten is dat je tot op 2 jaar na de vluchtdatum je claim nog kunt indienen, dus als je eerder te maken hebt gehad met een vluchtvertraging, annulering of overboeking kun je checken of je hier nog een vergoeding voor kunt krijgen! 

➜ Check gratis of jij recht hebt op compensatie