Kies verstandig je stoel met welke stoel in het vliegtuig heb je de hoogste kans om te overleven

Kies verstandig je stoel - met welke stoel  in het vliegtuig heb je de hoogste kans om te overleven?

woensdag 23 mei 2018

Je stoel kiezen in het vliegtuig kan gevolgen hebben: soms zelfs tussen leven en dood. We willen je geen paniek bezorgen, want je denkt er misschien niet eens bij na wanneer je je stoel uitkiest, maar sommige plaatsen in het vliegtuig zijn statistisch gezien veiliger dan de andere! Dan lijkt die meerprijs voor stoelkeuze minder op afzetterij, toch?

Een onderzoek van Greenwich University heeft dit dilemma belicht. Als je puur afgaat op je intuïtie dan kies je voor de plek bij de nooduitgang om je overlevingskansen te vergroten. Statistisch gezien hebben passagiers die het dichtst bij de noodsituatie zitten een hogere overlevingskans dan de passagiers die er verder vanaf zitten.

Daarnaast hebben de mensen die achterin het vliegtuig zitten ‘meer geluk’ als het vliegtuig met de neus eerst neerstort, maar hebben juist weer minder geluk als de achterkant van het toestel eerst crasht.

Oké, je bent niet artikel niet gaan lezen om te horen dat je geen controle op de situatie hebt, dus hier zijn de tips voor als je je kansen tot overleven wil vergroten. Uit analyses is namelijk gebleken dat je het beste ergens tweederde van het toestel kan zitten. Hier heb 32% kans om te overlijden, op een derde van het vliegtuig 38% en in het midden van het toestel heb je 39% kans om te overlijden bij een crash.

Maar maak je geen zorgen!

De kans om dood te gaan bij een vliegtuigcrash is érg laag. In 2017 zijn er slechts 4 mensen overleden door een vliegtuigcrash. Even ter vergelijking: jaarlijks overlijden er zo’n 150 mensen door een kokosnoot dat op hun hoofd valt.

Waar je je wel zorgen over moet maken is het aantal vertraagde passagiers.. Per maand raken er zo’n half miljoen vluchten vertraagd, wat op ongeveer 150 miljoen vertraagde passagiers neerkomt die wij maar met alle plezier van dienst willen zijn!