People 2575608 960 720

Vlucht geannuleerd door staking: compensatie?

vrijdag 12 januari 2018

Een staking klinkt misschien ouderwets, maar in de luchtvaart komt dit aardig vaak per jaar voor. De werkomstandigheden in de luchtvaart worden door vakbonden niet als optimaal beschouwd en dat leidt tot stakingen. Is jouw vlucht komen te vervallen door een staking? Lees dan verder, want je kunt er hoogstwaarschijnlijk een slaatje uitslaan.

Staking personeel airline

Wanneer er een staking van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij plaatsvindt, is er wel degelijk recht op compensatie. Het zit zo: de staking wordt in veel gevallen op tijd aangekondigd (tenzij het een wildcat strike action is, waarbij er onaangekondigd vaak illegaal wordt gestaakt), dus de luchtvaartmaatschappij heeft tijd om hierop in te spelen. Het is dus haar verantwoordelijkheid om haar passagiers alsnog goed van dienst te zien. Faalt zij hierin door de vlucht te annuleren, dan heb je recht op compensatie. Maar, hier komen natuurlijk ook weer kleine lettertjes bij kijken, want ben je twee weken voor vertrek geïnformeerd over je schemawijziging, dan heb je geen recht op compensatie. Is dit binnen de twee weken gebeurd, dan heb je recht op compensatie die kan oplopen tot €600,- per persoon (dit is afhankelijk van de afstand van de vlucht).

Staking personeel luchthaven

Vindt er een staking plaats van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding, grondpersoneel of ander personeel op de luchthaven, dan heb je geen recht op compensatie. Dit soort gevallen liggen buiten de invloedsfeer van de luchtvaartmaatschappij en zij kan hier dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Wel is het de taak van de luchtvaartmaatschappij om je een nieuwe vlucht aan te bieden zodat je alsnog op je bestemming terechtkomt.

Is je vlucht geannuleerd vanwege een staking? Wij zoeken graag voor je uit of je recht hebt op compensatie.

➜ Check hier je vlucht