Brunch cocktail cuba libre 53171 504x350

De fijnste terrassen in Nederland deel 2

vrijdag 19 augustus 2016

Dinsdag deelden we al de fijnste terrassen in onder andere

Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland met u. Bij deze dan ook de terrassen in de overgebleven provincies. Laat de zon maar komen!

Friesland – Kelder 65

Deze bruisende tent in Leeuwarden zit hartje centrum. De binnenkant is smaakvol ingericht en ook op het terras kun je heerlijk een middag vertoeven. Kelder 65 is werkelijk van alle markten thuis, zo kun je er cocktails drinken, maar ook heerlijke koffies van de barista’s. Naast een uitgebreide high tea, kun je er ook goed high wine’en. Je kunt zelfs de hele dag een boot huren, de Klipper 65, inclusief schipper en 36 slaapplaatsen.

Aanrader: dadels met geitenkaas en spek, heerlijk als snack!

Groningen – De Uurwerker

Als het zonnetje schijnt, zit je heerlijk op het terras de Uurwerker in Groningen. Het zit een beetje verstopt in de binnenstad, maar daardoor is er vaak nog een plekje te vinden. De menukaart is goed gevuld: van een gezond bakje yoghurt in de ochtend tot een biertje aan het eind van de werkdag. Bijkomend pluspunt: het eten is zeer goed geprijsd! Mocht je nog wat meer van de stad Groningen willen zien, kun je richting de Grote Markt gaan, dat is ongeveer vijf minuutjes lopen. De Grote Markt wordt ook wel het ‘kloppende hart’ van de stad genoemd. Je vindt hier onder meer de Martinitoren, het Goudkantoor en het Stadhuis: genoeg te zien dus!

Aanrader: de tiramisu is hier fantastisch.

Overijssel – Brasserie Jansen

Een zonovergoten terras op de Nieuwe Markt in Zwolle: Brasserie Jansen. Je zit hier goed voor zowel een borrel als een goed diner. Wel handig om van te voren even te reserveren in deze geliefde brasserie. Eet jij ’s middags graag een dessertje? Dan ben je hier aan het juiste adres, de keuken is namelijk elke dag open van 10 tot 10 en dan is de gehele kaart beschikbaar. Op vijf minuutjes lopen zit overigens dé winkelstraat van Zwolle: de Sassenstraat. Deze straat staat op de zesde plaats van de top tien populairste winkelstraten van Nederland.

Aanrader: de verse pizza met gegrilde groenten.

Utrecht – Aal Restaurant & Wijnlokaal

De Utrechtse Oudegracht is wereldwijd bekend. De gracht doorkruist de hele binnenstad en is zo’n twee kilometer lang. Naast dat de lange gracht al een bezienswaardigheid op zich is, kun je er nog genoeg andere dingen doen. Zo vind je er allerlei schattige boutiekjes, maar ook de grotere bekende winkelketens. Ook kun je je dag prima afsluiten aan de Oude Gracht. Een romantische setting in het centrum van Utrecht vind je op het terras van Aal Restaurant & Wijnlokaal. Het terras ligt pal aan de gracht en is enorm sfeervol. De Franse bistro zit al sinds 1992 in de werfkelder zonder enige verbouwing. Alle aparte hoekjes en zitjes maken het restaurant heel knus. Ook als wijnliefhebber zit je hier goed met de uitgebreide wijnkaart.

Aanrader: Op de huid gebakken kabeljauw, met Noorse garnalen en een bijpassende kreeftensaus.

Flevoland – Le Journal

In Lelystad kun je lekker neerstrijken op het terras van Le Journal. Het restaurant zit tussen het station en het winkelcentrum in, dus perfect na een middagje winkelen. De stoelen zijn lekker comfortabel dus even bijkomen kun je hier zeker. Naast winkelen kun je de dag ook goed doorbrengen in het museum de Bataviawerf. Dit is een oude scheepswerf met gereconstrueerde schepen uit de Gouden Eeuw. Je hebt verschillende soorten tickets die variëren van 5 euro tot 19,95 euro voor een volwassene.

Aanrader: de Surf en Turf is hier zeker het proberen waard!

Zuid-Holland – Scarlatti

Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. De grachten zijn in totaal zo’n 28 kilometer lang en goed te bevaren. De grachten voeren langs musea, leuke hofjes en mooie historische gebouwen. Na een middagje varen kun je heerlijk het terras van Scarlatti op. Deze ligt pal aan het water en is goed te bereiken met de boot. Je kunt hier heerlijk genieten in het zonnetje: andere bootjes kijken aan de waterkant of mensen kijken die door de binnenstad flaneren. Scarlatti ligt lekker centraal en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt er niet alleen terecht voor een hapje of een drankje, maar het is ook mogelijk om het restaurant af te huren.

Aanrader: sesambagel met brie en gebakken parmaham uit de oven, heerlijk voor de lunch!

Benieuwd naar de heerlijkste terrassen van de rest van Nederland? Die vind je hier!

Dit artikel werd oorspronkelijk op 22 juni 2016 geplaatst op Telegraaf.