Reistip #41: Ontdek prachtig Zweden

maandag 4 juli 2016

Zweden ligt centraal in Scandinavië en kent in totaal vier klimaatsoorten: zeeklimaat, gematigd landklimaat, koel landklimaat en een hooggebergteklimaat. De hoofdstad van Zweden, Stockholm, telt maar liefst twee miljoen inwoners. De stad ligt in het zuidoosten van Zweden en zomers is het er relatief warm met vrij stabiel weer. Overdag is het zo’n aangename 20 graden. Stockholm wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd omdat de stad op veertien, met bruggen verbonden, eilanden ligt.

Stockholm: natuurschoon, water en prachtige gebouwen

De stad ligt verspreid over maar liefst 14 eilanden in het Mälarmeer en wordt gezien als één van de mooiste steden ter wereld. Stockholm is echt een heerlijke combinatie van indrukwekkende gebouwen, water en natuurschoon. Je kunt de stad verkennen per fiets, kayak of misschien wel op de leukste manier: rondstruinen door de oude straatjes.

Midden in de Oude Stad (Gamla Stan) vind je het Koninklijk Paleis met prachtige bezienswaardigheden die herinneren aan de geschiedenis van de Zweedse monarchie. Daarnaast zijn er leuke winkeltjes, gezellige kraampjes, lekkere restaurantjes en schattige barretjes te vinden. De oude stad dateert uit de 13e eeuw en heeft met kinderkopjes geplaveide straatjes en steegjes. Daarnaast zijn de huizen mosterd- en roestkleurig en vind je in de Oude Stad meerdere ontmoetingspleinen.

Trekpleisters

Het Skansen Openluchtmuseum is echt een bezoekje waard. Het is het oudste openluchtmuseum ter wereld en beschikt over een bijzondere verzameling van historische Zweedse huizen, maar ook Scandinavisch wild, huisdieren en exotische dieren (in het aquarium) zijn hier te vinden. Daarnaast heeft het museum een eigen podium voor concerten, een sfeervol dorpsplein, een workshop glasblazen en meerdere cafés, restaurants en winkeltjes.

Zin in een avond stappen? Ga dan naar White Room, Riche of Café Opera. Overigens worden het hele jaar door live optredens gegeven in de stad. In clubs zoals Berns, Mosebacke en Nalen treden vaak bands op.

Voor een prachtige kijk over de Oude Stad moet je naar de Monteliusvagen. Vanaf deze brug kijk je zo uit over de fotogenieke Oude Stad, echt een geweldig uitzicht.

Eten & drinken

Lekker eten kun je bij deze restaurants:

  • CQ – Gastronomic Intelligence: voor een uitgebreid 5-gangen diner
  • Cafe Sirap: voor een heerlijke brunch
  • Sundbergs Konditori: een schattig bakkertje met heerlijke broodjes en taartjes

Tip: schaf een Stockholmkaart aan voor het reizen per bus, trein en metro. Je krijgt daarnaast ook nog eens gratis toegang tot veel musea en andere attracties in Stockholm.

Ben jij wel eens in één van de Scandinavische landen geweest? Wij zijn benieuwd! 

Onze vorige reistip over Rome vind je hier.