Su1

De maand van: Suriname - uitgebreid eten

woensdag 15 juni 2016

De maand van: Suriname - uitgebreid eten

In de maand juni maken we kennis met het zonnige Suriname. Er is zoveel te vertellen over dit land! Ontwaken in de jungle, dolfijnen spotten in de Surinamerivier en genieten van de heerlijke Surinaamse keuken. Suriname heeft alles wat een vakantieganger maar kan wensen. Deze week hebben we het over de heerlijke Surinaamse keuken.

De Surinaamse keuken is erg uitgebreid aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen: Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees en Indiaans. Hierdoor is de Surinaamse keuken een heerlijke combinatie van een groot aantal internationale keukens. Zo zijn bijvoorbeeld de gerechten roti, kip masala, pom, saoto, snesie foroe en moksie metie ontstaan

In Swieti Sranang, het geliefde Suriname, wordt er niet stipt om 18.00 uur gegeten. Surinamers eten wanneer ze honger hebben en eten minimaal twee keer per dag warm. Gedurende de hele dag eet men allerlei hapjes tussendoor. Surinamers zijn erg gastvrij en koken daarom altijd extra voor eventuele onverwachte gasten.

Voor de Surinamer geldt niet voor niets de uitdrukking: “Als de maag vol is, is het hart gelukkig.”

Njang swietie

Het hoofdbestanddeel van Surinaamse gerechten bestaat uit rijst of roti, een soort pannenpoek maar dan ongezoet. De pannenkoek bestaat uit bijvoorbeeld aardappels of gele spliterwten. Bij de roti wordt meestal aardappelen, kouseband, een hardgekookt ei en kipkerrie geserveerd. Je eet dit gerecht met je handen: je scheurt een stukje van je roti en dat gebruik je om wat vlees en groente mee op te pakken.

Bara bara!

De bara is een heerlijke Surinaamse snack gemaakt van deeg en specerijen. Het is een soort hartige donut die je met van alles kunt vullen. De bara ontbreekt op geen enkel feestje in een Surinaamse sfeer en is heerlijk met een pittige saus. Het is best moeilijk te maken en vereist veel oefening en geduld omdat het deeg niet te stevig mag worden.

Baka Bana

De baka bana, iedere Surinamer is er dol op en het wordt meestal als tussendoortje gegeten. Baka bana is gebakken banaan met pindasaus en gemakkelijk zelf te maken. Tip: gebruik hiervoor bakbananen die niet al te overrijp zijn.

Njang swietie (eet smakelijk)! Het water loopt ons in ieder geval al in de mond.

Vorige week hadden we het over de beste manier om door Suriname te reizen. Je leest het artikel van vorige week hier.