Doll 626790 640

Bestemmingen met bizarre activiteiten

maandag 17 augustus 2015

Nederlanders staan erom bekend van orde en regelmaat te houden. Daarom zou je misschien denken dat we ook in onze vakantiekeuze het graag bij het oude en vertrouwde houden. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek van Expedia bleek een aantal jaar geleden dat Nederlanders juist wel avontuurlijk zijn ingesteld: slechts 11 procent kiest voor een vakantie op een plek die ze al kennen! Voor alle avontuurlijke Nederlanders voor wie de vakantie niet gek genoeg kan zijn stelden we een lijstje op van bestemmingen met de meest bijzondere en bizarre activiteiten. Dit heb je nog nóóit meegemaakt!

Canyonswing in Queenstown

Zittende activiteiten kunnen vast niet echt eng zijn, toch? Fout! Canyonswing is een nieuwe variant op bungeejumpen, en zeker niet geschikt voor bange mensen. In Queenstown (Nieuw Zeeland) kun je je vast laten binden in een plastic stoel, die vervolgens aan een elastiek een afgrond van een paar honderd meter diep in wordt geduwd. Alsof je in een achtbaan zit, maar dan anders. Klinkt leuk toch?

Dansen onder de golven

Op een kleine 500 meter onder zeeniveau vind je Club Subsix: ’s werelds eerste onderwaterclub, op de Malediven. Je kunt jezelf hier letterlijk en figuurlijk onderdompelen in de onderwaterwereld van de Indische Oceaan, geheel in stijl. Sta je graag te dansen tot in de vroege uurtjes? Dan zit je hier goed! Ieder weekend zijn er clubavonden of themafeesten. Je kunt overigens ook blijven tot de volgende ochtend voor het champagneontbijt. Of misschien wel een onderwaterlunch? Mét vis.

Kakkerlakkenrace in Brisbane

In Australië kun je allerlei extreme sporten beoefenen. De volgende activiteit is ook extreem, maar dan vooral extreem onsmakelijk: een kakkerlakkenrace. De races zijn onderdeel van een evenement dat al 30 jaar wordt gehouden in januari en maar liefst 7000 fanatieke bezoekers trekt. Voor vijf dollar kun je al een ‘kandidaat’ kopen om los te laten op het parcours, maar uiteraard kun je ook je eigen getrainde kakkerlak meenemen. De insecten moeten een hindernisbaan afleggen waarbij zij onder andere over een tuinslang moeten klimmen.

Het poppeneiland van Mexico

Een bezoek aan deze plek moet voelen alsof je in een horrorfilm bent beland. Net ten zuiden van Mexico-stad, tussen de grachten van Xochimilco, bevindt zich een klein eiland dat ook wel ‘Isla de las Munecas’ wordt genoemd. Vertaling: het poppeneiland. Het verhaal achter deze bizarre plek is de verdrinkingsdood van een Mexicaans meisje ruim 50 jaar geleden. Haar vinder, Don Julian Santana, vond de pop van het meisje in het water en besloot zijn leven te wijden aan de verloren ziel van het kind. Om haar leven te eren hing hij honderden poppen in de bomen rondom zijn huis. De grote hoeveelheid poppen geven een angstaanjagend beeld, vooral ’s nachts. Nog een griezelig feitje: Don Julian Santana verdronk in 2001 in hetzelfde deel van het kanaal waar het meisje was verdronken…

UFO’s spotten in Roswell

Heb jij ook weleens een UFO gezien? Nee?! Dan is dit UFO-museum misschien wel een aanrader! Nabij Roswell in Californië zou op 8 juli 1947 een vliegende schotel gecrasht zijn. Veel inwoners zouden hier getuige van zijn geweest. Zo’n 43 jaar later, in 1990, werd het UFO-museum opgericht. Hier zijn nu dagelijks veel nieuwsgierige toeristen te vinden die hopen een UFO of aliën te spotten. Het is ook mogelijk om een tour door de beruchte Hangar 84 te boeken. De missie van het museum: het opleiden van het publiek over alle aspecten van het UFO-fenomeen.

Een dagje haarmuseum

In de categorie raar maar waar: een haarmuseum. Het bestaat. Het Avanos Hair Museum in Turkije is ooit begonnen als een geintje tussen vrienden en is inmiddels uitgegroeid tot een echt museum. Een jongeman gaf als afscheidscadeau een haarlok van zichzelf aan een goede vriend, waarna veel mensen volgden. Je hebt als bezoeker van dit museum uiteraard ook de mogelijkheid om een haarlok van jezelf te doneren. In totaal hangen er zo’n 16 duizend(!) haarlokken, elk voorzien van een begeleidende notitie. Een waar paradijs voor luizen, zou je denken!

Zwemmen met haaien

Inmiddels is dit een bekende activiteit die bij velen op de bucketlist staat. Samen met een begeleider stap je een kooi in, die vervolgens de zee in wordt gehesen. Uiteraard kun je niet écht zwemmen met deze levensgevaarlijke beesten, maar wanneer je in zo’n kooi zit komt het toch wel angstaanjagend dichtbij. En dan maar hopen dat die kooi goed dicht zit…

Dit artikel werd oorspronkelijk op 20 juli 2015 geplaatst op Telegraaf.