Naamloos123

Reistip #35: Medicijnen mee op reis, wat mag wel en niet?

woensdag 22 juli 2015

Wanneer u op vakantie gaat en geneesmiddelen meeneemt, is het slim om van tevoren even na te gaan wat allemaal wel en juist niet mee mag. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet; hierin wordt het onderscheid gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Er zijn bepaalde medicijnen die stoffen bevatten die onder de Opiumwet vallen. Deze mogen dan ook niet worden meegenomen op reis zonder een verklaring.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Als u wilt weten of uw medicijn onder de Opiumwet valt, is het slim om uw apotheker hiernaar te vragen. Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn:

  • Sterke pijnstillers
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium of Seresta
  • ADHD-medicatie zoals Concerta of Ritalin
  • Medicinale cannabis

Verschillende soorten verklaringen

Er zijn twee soorten verklaringen voor het legaal invoeren van medicijnen. Deze twee zijn:

  • Binnen Europa: Schengenverklaring
  • Buiten Europa: Engelstalige medische verklaring

Voor het aanvragen van een verklaring kun je terecht bij CAK. Zij zijn verantwoordelijk voor het verlenen en behandelen van aanvragen voor farmaceutische vergunningen en opiumontheffingen.

Dit is een voorbeeld van een Engelstalige medische verklaring. U moet deze laten invullen door uw arts en laten legaliseren door het CAK.

Vraag een verklaring tijdig aan

Het is verstandig om uw verklaring tijdig aan te vragen in verband met de aanvraagduur. Het kan namelijk zo’n 2 tot 4 weken duren.

Handig: medicijnpaspoort

Het is verstandig om sowieso een medicijnpaspoort mee te nemen op reis. Hierin staat vermeld welke medicijnen u gebruikt en of u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Dit paspoort vraagt u aan bij uw huisarts, apotheek, medische specialist, patiëntenverenigingen of medische hulpdiensten.

Goed om te weten: een medicijnpaspoort is absoluut geen vervanging voor een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring.

Vond je deze inhoud leuk?

Bedankt, je hebt onze dag goed gemaakt!

Therapie is duur - help ons beter te worden!

Goed ontvangen, bedankt!