Holiday 714156 640

Vakantiegeld dit jaar tot 242 euro minder

maandag 11 mei 2015

Het jaarlijkse vakantiegeld valt dit jaar voor veel Nederlanders aanzienlijk lager uit dan voorheen. Dit is voornamelijk voelbaar in de portemonnee van degenen met hogere inkomens, zo blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Nederlanders met een salaris van tweeënhalf keer modaal ontvangen 256 euro minder vakantiegeld dit jaar. Anderhalf keer modaal houdt netto 242 minder vakantiegeld over en iemand met twee keer modaal krijgt 204 euro minder vakantiegeld. Iemand een modaal inkomen (2662 euro bruto per maand) ontvangt 59 euro minder. Voor mensen met een minimumloon verandert er niets.

Het laag uitvallen van het vakantiegeld heeft te maken met veranderingen in de heffingskortingen arbeidskorting. Veel werknemers zijn bij de belastingaangifte over 2014 al geconfronteerd met de afbouw in heffingskortingen. Zij ontvingen een lagere teruggaaf of moesten zelfs nog een bedrag terugbetalen.

Besteding vakantiegeld

Overigens werd het vakantiegeld de afgelopen jaren niet besteed aan vakanties; dit werd vooral gebruikt om te sparen of om schulden af te lossen. Dit jaar wordt verwacht dat het vakantiegeld wél weer aan vakanties zal wordt uitgegeven.

holiday-714156_640