Airplane flight travelling 3486 825x550

250 passagiers Jetairfly brengen kerstavond in vliegtuig door

dinsdag 30 december 2014

Hoogstwaarschijnlijk zat jij kerstavond gezellig met familie of vrienden, maar dit was helaas niet bij iedereen het geval. Zo’n 250 Belgen brachten kerstavond noodgedwongen in een vliegtuig tussen Mexico en Brussel door. Deze vlucht had dinsdag de 23e vanuit Mexico en Cuba moeten vertrekken naar België. Maar helaas: door problemen met een eerdere vlucht op maandag moest de betreffende luchtvaartmaatschappij Jetairfly een vervangend toestel inschakelen. Dit leidde tot een lange vertraging.

“We hadden maandag een probleem met ons toestel in de Dominicaanse Republiek en om een cascade aan vertraging te vermijden, hebben wij een vervangvlucht van een andere maatschappij ingeschakeld voor de vlucht van dinsdag”, aldus Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

“Maar omdat die vervangmaatschappij normaal niet vliegt op die lijn, was er geen tweede bemanning ter plaatse in Mexico en kon het toestel pas vandaag vertrekken, omdat we de wettelijke rusttijden moeten respecteren.”

Volgens Vanhaelemeesch, de woordvoerder van Jetair, was de vertraging duidelijk gecommuniceerd aan de passagiers. Ook verzorgde de touroperator extra hotels en begeleiding.

Maar er ontstond woensdagochtend (24 december) een discussie tussen de Mexicaanse en Cubaanse luchtvaartautoriteiten. Hierdoor mocht het vliegtuig geen tussenlanding maken op Cuba en moest dus terugkeren naar Mexico. Dit zorgde ervoor dat de vertraging verder opliep.

Compensatie voor gedupeerden

Het toestel kwam ruim anderhalve dag later aan in Brussel.

“We begrijpen dat het voor de passagiers zeer vervelend is dat zij hun kerstavond moeten missen”, aldus Jetair. “Wij voorzien voor hen de komende dagen dan ook een gedeeltelijke terugbetaling waarmee ze hun gemiste kerstdiner zullen kunnen compenseren in een sterrenrestaurant.”

Dat belooft veel goeds! En anders kunnen de gedupeerde passagiers uiteraard een claim indienen op www.vlucht-vertraagd.be.

airplane-flight-travelling-3486-825x550

Wanneer heb ik recht op compensatie?

Passagiers van vertraagde vluchten hebben onder EU wetgeving recht op een vergoeding. De hoogte van je claim is afhankelijk van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht. Je hebt recht op een:

  • schadevergoeding van € 250,- voor vluchten tot en met 1.500 kilometer;
  • schadevergoeding van € 400,- voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer;
  • schadevergoeding van € 400,- voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer;
  • schadevergoeding van € 600,- voor alle overige vluchten.