Tablet

Reistip #25: Apps en tips voor de smartphone op vakantie

woensdag 13 augustus 2014

Ook dit jaar nemen Nederlanders weer massaal de tablet of laptop mee op vakantie. Dit is gebleken uit een enquête van vakantievergelijkingssite Zoover. We willen altijd en overal verbonden zijn en checken van tevoren of er wel wifi is op de camping of in het appartement. Zo niet? Dan gaan we toch liever ergens anders heen of schaffen we een internetbundel aan. Heel goed, want door verbonden te zijn met het internet kun je veel handige mogelijkheden benutten! Wij geven een aantal tips.

Apps voor op vakantie

tablet

Als je je tablet meeneemt op vakantie, zorg dan dat je deze apps voor vertrek nog even download:

  • Een ‘leer de taal’ app, zoals de app ‘Vocre’: deze app vertaalt wat jij zegt en andersom! Zo sta je nooit met je mond vol tanden als die local je onverwachts aanspreekt.

  • Een app met informatie over het openbaar vervoer zoals AllSubway, zodat je voorkomt dat je in de verkeerde bus of trein stapt in een onbekende stad.

  • De stadgidsen app van National Geographic: hiermee hoef je niet meer je reisboekje van thuis mee te nemen.

  • Ook handig om te hebben: de ‘Toiletfinder’ app. Deze app vertelt je de snelste weg naar het dichtstbijzijnde toilet.

  • De app Trip Journal: hou digitaal een dagboek bij om thuis weer met je vrienden en familie te delen! Dit slimme dagboek onthoudt de afgelegde route of het adres van dat leuke boetiekje.

Kijk voor nog meer leuke en handige vakantie apps op National Geographic. In onze vorige serie reistips noemden we ook al een aantal handige tips, lees deze hier. De beste reisapps voor de avonturiers onder ons kun je hier vinden.

Ook handig: boeken op de tablet

Naast dat we op vakantie constant online willen zijn, contact willen hebben met onze vrienden en familie en selfies willen delen op Facebook, gebruikt een derde van de vakantiegangers zijn tablet ook als boek. Wel zo handig; je kunt gemakkelijk vijf boeken meenemen zonder dat je met een zware tas of koffer hoeft te sjouwen.

Je kunt boeken digitaal aanschaffen, bijvoorbeeld op Bol.com of eBook.nl, maar als je niet al te kieskeurig bent kun je ook het een en ander gratis online vinden, bijvoorbeeld via deze sites:

http://www.weblezen.nl/

http://www.gutenberg.org/browse/languages/nl

http://www.ereaders.nl/gratis_e-boeken

Internet in het buitenland: voorkom hoge kosten

De kosten voor dataverbruik in het buitenland lopen al snel aardig op. Raadzaam is het daarom om hier voor vertrek alvast onderzoek naar te doen. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van gratis wifi, bijvoorbeeld op terrassen, in hotels en in winkelcentra. Daarnaast: zet roaming uit op je telefoon vóórdat je de grens oversteekt. Als je dit niet doet, zal je telefoon dataverbinding proberen te maken via buitenlandse netwerken. Zodra je dit doet, bijvoorbeeld als je telefoon een nieuwe e-mail binnenhaalt, begin je te betalen. De kosten per MB die de daaropvolgende maand door je provider in rekening worden gebracht kunnen tot wel zes keer hoger zijn dan het tarief dat je in Nederland zou betalen voor deze data. Gelukkig bestaat er wel een plafond voor deze kosten; hier lees je meer over op de website van Consuwijzer.

Als je op vakantie niet afhankelijk wil zijn van wifi, kun je van tevoren een speciale buitenlandbundel aanschaffen bij je provider. Verschillende providers bieden internetbundels aan voor op vakantie. Hieronder een vergelijking van bundels van de verschillende providers in gelijke categorieën. We vergelijken drie providers voor je:

tabel bundels

T-mobile werkt aan de hand van verschillende zones. Je kan bij hen kiezen uit drie verschillende zones. De eerste is geldig in Europa, de tweede Europa plus een aantal landen daarbuiten en de derde is over heel de wereld geldig. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende ‘internet passen’, oplopend van XS tot L. Hoe groter, hoe meer MB’s.

Vodafone biedt slechts twee bundels aan, het ‘alles-in-1 op reis’ pakket of het ‘alles-in-1 op reis XL’ pakket. Deze twee zijn beide één dag geldig. Wel zijn beide bundels geldig binnen en buiten Europa.

KPN en Hi bieden dag- en maandbundels aan voor binnen en buiten Europa.

Kijk voor het hele overzicht van internetbundels hier.

De Consumentenbond deed hier ook onderzoek naar een geeft daarnaast nog een aantal erg handige tips, bijvoorbeeld over hoeveel MB je nu daadwerkelijk nodig hebt op vakantie.