Project "Sky whale" geeft kijk op vliegtuig van de toekomst

vrijdag 7 februari 2014

De Spaanse designer Oscar Vinals is altijd al geïnteresseerd geweest in de luchtvaartindustrie en in dit kader heeft hij onlangs een revolutionair nieuw vliegtuigontwerp gepubliceerd, onder de naam “Sky whale”. De prangende vraag is echter: is dit het vliegtuig van de 21e eeuw en is het daarnaast geschikt voor de commerciële luchtvaart?

Om een beeld te geven van Vidal’s ontwerp: het nieuwe vliegtuigmodel geeft plaats aan maar liefst 750(!) passagiers en bevat drie verdiepingen (economy-class, business class en first class). Het biedt meer ruimte en comfort voor passagiers en is daarnaast ook veiliger. In geval van een mogelijke crash heeft de piloot namelijk de mogelijkheid de cockpit en de passagierscabine los te koppelen van de vleugels, motoren en brandstoftanks, met als doel zo min mogelijk schade (en slachtoffers) te veroorzaken.

Een ander doel van dit ontwerp was het verbeteren en efficiënter maken van het brandstofgebruik. De vleugels zijn daarom ook uitgerust met zonnepanelen, die energie moeten doorgeven aan de vliegtuigmotoren. Hierdoor zal de energieconsumptie van het vliegtuig worden gereduceerd. Tot slot is het vliegtuig zelf van licht metaal gemaakt, waardoor het vliegtuig van de toekomst minder zal wegen dan de vliegtuigen waar we vandaag de dag nog mee vliegen.